Sałatka z pomidorów i moreli.

Lato jest po to, żeby łapać słońce, a nie siedzieć w kuchni, więc proste patenty są na wagę złota. Pachnące pomidory, soczyste morele, chrupkie pistacje, pyszny majerankowy olej z nerkowców plus mięta i tajska bazylia ze skrzynki – tylko tyle potrzebujesz, by w kilka chwil skomponować minimalistyczną, piękną, kolorową sałatkę. To, co pojawia się w jednym sezonie, zwykle świetnie do siebie pasuje, nic zatem dziwnego, że morele i pomidory to wyjątkowo dobrana para. Natura wie, co robi.

W przepisie na sałatkę stawiam na prostotę, by pierwszoplanową rolę mógł odegrać olej. Takie zioła, jak majeranek, tymianek, mięta czy rozmaryn, ze względu na swój intensywny smak, szczególnie dobrze nadają się do aromatyzowania orzechowych olejów tłoczonych na zimno w domowym zaciszu. Polecam wytłoczyć olej tuż przed przygotowaniem sałatki – naturalny osad nie zdąży opaść, dzięki czemu olej będzie mętny i gęstszy.  

Sałatkę możesz podać dowolnie: dobrze prezentuje się na płaskim talerzu, ale w głębszym wygląda jeszcze lepiej – ułóż pomidory i morele w kilku warstwach.

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli z majerankowym olejem z nerkowców – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Olej tłoczony na zimno z nerkowców

  • ok. 200 g orzechów nerkowca do wytłoczenia ok. 150 ml surowego oleju
  • kilka (4-6) łodyżek majeranku

Sałatka

  • ok. 3-4 dojrzałych i soczystych moreli (jeżeli nie lubisz, użyj brzoskwiń)
  • kilka pomidorów, najlepiej różnych kolorów i odmian
  • olej z nerkowców i majeranku tłoczony na zimno
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • trochę drobnych listków mięty i bazylii
  • sól, roztarta w moździerzu
  • pieprz, roztarty w moździerzu

Sałatka z pomidorów i moreli z majerankowym olejem z nerkowców – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów nerkowca: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp posiekane orzechy, dodaj majeranek i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju aromatyzowanego ziołami. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Skomponuj sałatkę: pomidory i morele pokrój w plastry, po czym ułóż je w głębokim talerzu. Dopraw solą i, opcjonalnie, pieprzem. Dodaj listki i grubo posiekane pistacje. Na koniec hojnie skrop wytłoczonym olejem z nerkowców.
  3. Naciesz oczy kolorami, a kiedy już to zrobisz, jedz na zdrowie!

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko co kupisz, zapłacisz mniej!

Przeczytaj też:

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli

Sałatka z pomidorów i moreli