• 2 jajka
  • trochę gazowanej wody mineralnej
  • 7-8 łyżek mąki kasztanowej
  • szczypta soli
  • 700-800 g truskawek (albo więcej! :-))
  • 150 g jogurtu naturalnego (w razie potrzeby - użyj więcej)

Bezglutenowa wersja sentymentalnych naleśników z truskawkami – mojego ulubionego dania z czasów dzieciństwa.

Moja matka tak przygotowane naleśniki serwowała rok w rok w sezonie truskawkowym. Uwielbiała je cała rodzina – i nic dziwnego, bo przepis jest doskonały. Kto jeszcze nie próbował, niech szybko nadrabia zaległości! Pierwszy przepis na te naleśniki (z truskawkami) znajdziesz TUTAJ, a wersję z czereśniami TUTAJ.

Właściwie to bardziej truskawki z naleśnikami niż naleśniki z truskawkami, bowiem owoce zdecydowanie królują w tym prostym, ale przepysznym (oraz bezglutenowym) daniu.

Mąka kasztanowa znana jest przede wszystkim we Włoszech (gdzie swego czasu używana była nawet do przygotowywania polenty) oraz we Francji. Wielka szkoda, że nie jest bardziej popularna w Polsce, ponieważ ma naprawdę świetny, lekko słodkawy posmak, dzięki czemu doskonale pasuje do tego typu lekko deserowych dań. Co więcej, mąka kasztanowa jest wręcz stworzona do placków czy naleśników i doskonale zastępuje zwykłą glutenową mąkę pszenną.

Przygotowanie naleśników z mąki kasztanowej jest jeszcze łatwiejsze niż na przykład z mąki gryczanej. Takie naleśniki mają wyraźnie ciemniejszą (w porównaniu z pszennymi) barwę i zachowują dobrą „naleśnikową” strukturę. Są elastyczne i sprężyste, nie pękają ani nie kruszą się, co może się przydarzyć np. przy korzystaniu z niektórych innych bezglutenowych mąk.

Nalesniki z kasztanowej L_02

PRZEPIS:

  1. Z umytych truskawek usuń szypułki i pokrój owoce na plastry. Przełóż do dużej miski.
  2. Przygotuj ciasto i usmaż naleśniki własnym sposobem albo skorzystaj z mojego przepisu: rozbełtaj w misce jajka, dodaj 4 łyżki mąki kasztanowej i wymieszaj. Dolej trochę wody, zamieszaj i dodaj kolejne 3-4 łyżki mąki. Wymieszaj wszystko, dodaj szczyptę soli oraz tyle wody, ile potrzeba, by uzyskać płynne naleśnikowe ciasto.
  3. Usmaż naleśniki.
  4. Ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim i pokrój w pasy, a następnie w mniejsze, kwadratowe kawałki.
  5. Wlej jogurt do truskawek i wymieszaj. Dodaj naleśniki i podawaj.
  6. Powtarzaj do wyczerpania zapasów truskawek na straganach 😉

Nalesniki z kasztanowej L_09

Nalesniki z kasztanowej L_08