• ok. 0,5 kg groszku cukrowego
  • 2 małe fenkuły
  • 8 moreli
  • 8 plasterków prosciutto
  • oliwa extra vergine
  • natka fenkułu lub koperku
  • pieprz

Jeszcze jedna pyszna sezonowa sałatka albo kolejny sposób na wykorzystanie świeżego groszku cukrowego.

Drugim, obok groszku cukrowego, istotnym składnikiem sałatki są owoce. Morele, podobnie jak brzoskwinie, świetnie nadają się do serwowania na ciepło. Polecam!

Sprawdź też:

SMAŻONE BRZOSKWINIE Z RUKOLĄ I RICOTTĄMORELE ZAPIEKANE Z ROQUEFORTEM

PRZEPIS:

1. Oczyść groszek cukrowy z końcówki i ewentualnych włókien i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź i przełóż do miski z zimną wodą.

2. Podziel morele na połówki, usuń pestki, posmaruj wewnętrzne części oliwą i usmaż na patelni grillowej. Ugrillowane morele podziel na duże kawałki.

3. Groszek wymieszaj z fenkułem, pokrojonym w cienkie piórka.

4. Wyłóż groszek z fenkułem na duży talerz lub półmisek, na wierzchu ułóż morele i plasterki prosciutto. Skrop wszystko oliwą i posyp natką fenkułu (ZOBACZ) lub koperku.

Smacznego!

Salatka morele grillowane L_06

Salatka morele grillowane L_07