Winny pamiętnik XXIV.

Walencja, Piemont, Istria, Friuli, Douro – krótki przegląd winnych zakupów z ulubionych regionów. Otwarcie każdej z tych butelek to przyjemnie intensywna, choć niestety krótkotrwała podróż ku południowym krańcom Europy, czyli coś, czego zimową porą tak bardzo nam wszystkim potrzeba.

1. Rafael Cambra – Dos, DO Valencia, Fontanars del Alforins (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Monastrell)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Rafael Cambra

2. Bosco Agostino, Barolo DOCG La Serra 2013, La Morra, Piemont (Nebbiolo)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Barolo Bosco Agostino

3. Domačija Butul – Boškarin 2016 – Koper, Istria, Primorje, Słowenia (Refosk – Refosco)

(wino naturalne, spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach, niefiltrowane)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Butul red

4. Castello di Santa Vittoria 2012 DOCG, Santa Vittoria d’Alba, Roero, Piemont (Nebbiolo)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Castello di Santa Vittoria Roero

5. Arman Marijan – Teran 2015, Istria, Chorwacja

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Arman Teran

6. Radikon Sivi (Pinot Grigio) 2017, Oslavia, Gorizia, Friuli-Venezia Giulia

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Radikon

7. Barbera d’Alba Superiore 2015, La Contrada di Sorrano – Serralunga d’Alba, Piemont (Barbera)

Barbera d'Alba Serralunga

8. Quinta da Foz Reserva 2014 – Piñhao, Douro (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Quinta da Foz 2014 Reserva

9. E. Pira & Figli – Chiara Boschis, Barbera d’Alba Superiore 2017, Barolo, Piemont (Barbera)

Winny pamiętnik - Facet i Kuchnia - Pira Boschis Barbera

10. Brezza – Sarmassa Barolo DOCG 2013, Barolo, Piemont (Nebbiolo)

Brezza Barolo Sarmassa 2013

cdn.