- 250 g świeżych daktyli (waga po wypestkowaniu)
- 100 g mielonych migdałów
- 1 laska wanilii (miąższ)
- 220 g nerkowców
- sok z połowy limonki
- szklanka mleka kokosowego (200 ml)
- orzechy włoskie i puder owocowy do dekoracji
Sernik limonkowy na migdałowym spodzie – wegański, bez glutenu, bez cukru, na zimno.
To jeszcze jeden wegański (bez)sernik z nerkowców na zimno, w którym ser zastępują nerkowce i mleko kokosowe. Jest idealnie gładki, kremowy i delikatny – na słodkim spodzie z tylko 2 składników.
Nerkowce zmiksowane w blenderze z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru, ani oleju kokosowego. Nie dosładzam masy (bez)sernikowej z uwagi na łagodny i naturalnie słodkawy smak nerkowców oraz bardzo słodki spód ciasta – z daktyli i mielonych migdałów.
Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. orzechami i owocowym pudrem. Puder z dowolnych owoców możesz zrobić samodzielnie, korzystając np. z tych przepisów albo użyć gotowego jak najlepszej jakości, np. organicznego z żurawiny.
Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Używam silikonowej formy o średnicy 17 cm.
PRZEPIS:
- Zalej nerkowce wrzątkiem, przykryj i odstaw na godzinę.
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle (ZOBACZ) zagnieć z mielonymi migdałami i wanilią, po czym wyrabiaj przez chwilę jak ciasto do pełnego połączenia składników. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć (ZOBACZ). Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
- Nerkowce zblenduj* na gładko z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki (ZOBACZ).
- Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami (ZOBACZ).
- Wstaw na noc do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce.
*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ. Jak zmiksował orzechy z mlekiem kokosowym, widać na zdjęciach :-)
Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.
Niesamowity, jeśli nerkowce i mleko kokosowe dają to efekt, to nie wiem, na co ja czekam?! Masa sernikowa w tym orzechowcu wygląda jak 100% twaróg!