- 1 duży filet z dorsza (bez skóry i ości, ok. 500 g)
- 2 cebule
- ok. 500 g ziemniaków
- 1 duża papryka
- 2 pietruszki
- ok. 500 g pomidorów (bez skóry)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
- trochę świeżego koperku
Cataplana z dorszem.
Gotowanie w domu w stylu Algarve? Nic prostszego! Wystarczy zaopatrzyć się w autentyczną portugalską cataplanę.
Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie (uznawane za pierwowzór szybkowaru) przypominające muszlę, pękate UFO albo dwa nałożone na siebie i złączone zawiasami woki.
Dzięki możliwości szczelnego zamknięcia dwóch połówek naczynia, cataplana faktycznie działa jak szybkowar, przez co gotowana w niej potrawa zachowuje pełnię skondensowanego smaku i aromatu. W cataplanie można przyrządzić dosłownie każde jednogarnkowe danie, i choć używa się jej przede wszystkim do gotowania ryb i owoców morza, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć jej też do przygotowania mięsa albo wyłącznie warzyw.
Cataplana to również nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera, czyli patelnia do smażenia paelli). Każdą cataplanę – także tę, na którą przepis znajdziesz poniżej – można przygotować nie tylko w cataplanie, ale także w zwykłym garnku lub rondlu, chociaż… liczy się autentyczność, a dodatkowo prawdziwa cataplana to fajny gadżet przywołujący najlepsze wspomnienia z portugalskich wakacji :-)
Cataplany można używać w różny sposób, np. nie tylko dusić w niej potrawy, ale też przed duszeniem podsmażać składniki. Na początek proponuję coś bardzo klasycznego, z podstawowych dla portugalskiej kuchni składników: obowiązkowych ziemniaków, pomidorów oraz dorsza. Nie dodaję portugalskiego solonego bacalhau, ponieważ w Polsce dostać go niełatwo, a po prostu filet z dorsza, podobnie jak w przepisie na inny portugalski klasyk – Bacalhau a Bras.
W przypadku duszenia dań w cataplanie obowiązują dwie podstawowe zasady: (1) składniki układa się warstwowo oraz (2) używa się bardzo niewiele płynu – zwykle wystarcza tylko trochę wina. Składniki mają gotować się we własnych sokach. Podobnie jak w szybkowarze, nie otwieraj pokrywy w trakcie, by sprawdzić stan zawartości przed upływem przewidzianego czasu duszenia. Nie znaczy to oczywiście, że nie można przedłużyć gotowania, jeżeli któryś ze składników okaże się niegotowy – w takim przypadku wystarczy zamknąć cataplanę i gotować dalej.
Dodatkowa techniczna uwaga: w typowej portugalskiej cataplanie ziemniaki mają najczęściej postać plasterków. Ja z rozpędu pociachałem je w niewielką kostkę, dzięki czemu mam pewność, że sprawdzi się każda forma ;-)
Zobacz też: Cataplana podawana w O Tonel w Tavirze.
PRZEPIS:
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami – pokrojone pomidory i półtalarki cebuli, posiekaną pietruszkę, ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki lub drobną kostkę i pokrojoną paprykę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż dorsza – filet może pozostać w całości albo trafić do cataplany pokrojony na 2-3 części (gotowy będzie dzielić się na cząstki pod naciskiem widelca).
- Dodaj masło, porządny chlust oliwy i wino.
- Zamknij cataplanę i gotuj 15-20 minut.
- Gotowe danie posyp koperkiem lub pietruszką.
Ile kosztuje taki garnek?
Ok. 50 EUR przy zakupie online, bez kosztów przesyłki (ręczna robota, miedziana cataplana). W sklepach stacjonarnych w Algarve przeważnie co najmniej o 50% drożej.
Teraz żałuję, że nie kupiłem. Wydawała mi się za droga, ale jak widzę twoją, to czuję lekką zazdrość:)
;-)