• 250 g świeżych daktyli wypestkowanych i porwanych na kawałki
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 laski wanilii
  • 220 g nerkowców namoczonych przez noc (wraz z wodą)
  • 3 łyżki miąższu kokosa (albo 2 łyżki mleka kokosowego + 2 łyżki oleju kokosowego)
  • garść pistacji
  • 1 dojrzały banan jako słodzik (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki organicznej matchy luksusowej
  • sok z połowy limonki

Sernik orzechowy z matchą – wegański i bezglutenowy.

Rewelacyjny sernik z nerkowców – na zimno, z dodatkiem intensywnie zielonej matchy i soku z limonki.

Kremowy i delikatny, na daktylowym spodzie z tylko dwóch składników. Nie zawiera mąki, cukru ani żelatyny.

Nerkowce zblendowane z kokosem i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu żadnego utrwalacza w postaci żelatyny, agar-agaru czy oleju kokosowego.

Banan to składnik opcjonalny. Daktylowy spód jest bardzo słodki, a nerkowce mają naturalnie słodkawy posmak, dlatego ja w żaden sposób nie dosładzam masy orzechowej z matchą. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie smaki, dodaj banana albo np. cukier puder. Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. posiekanymi pistacjami.

Dodatkowa uwaga: użyj matchy jak najlepszej jakości (do picia, nie do celów kulinarnych). Matcha luksusowa ma bardzo łagodny smak i jest wolna od goryczki, dzięki czemu nie trzeba jej przytłumiać cukrem (w deserach) lub zwiększonym dodatkiem przypraw (w daniach wytrawnych).

Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta.

Używam silikonowej formy o średnicy 17 cm.

sernik-z-matcha-l_06

sernik-z-matcha-l_10

sernik-z-matcha-l_08

sernik-z-matcha-l_12

PRZEPIS:

  1. Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
  2. Przygotuj spód sernika: wypestkowane świeże daktyle (Medjool) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią (ZOBACZ). Wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (ZOBACZ). Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody, lekko zmiksuj i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć (ZOBACZ). Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
  4. Nerkowce zblenduj na gładko z wodą, w której się moczyły oraz miąższem kokosa (ZOBACZ), sokiem z limonki, bananem (opcjonalnie) i matchą (ZOBACZ).
  5. Przełóż masę do formy, wyrównaj powierzchnię i posyp posiekanymi pistacjami (ZOBACZ).
  6. Wstaw na noc do lodówki.

Matcha to sproszkowana zielona herbata z wysokogatunkowej Gyokuro, zmielonej do konsystencji pudru. Ma nie tylko fajny intensywny, ciemnozielony kolor, ale też bardzo korzystny wpływ na organizm. Jedna porcja matchy pod względem zawartości antyoksydantów równa się 10 porcjom senchy.

Sprawdź inne przepisy: MATCHA

Sprawdź inne przepisy na SERNIKI Z ORZECHÓW

pistacje_02

sernik-z-matcha-l_13

zBLOGowani.pl