Omlet z serem i sałatka z patelni (bo w moim świecie posiłek bez warzyw to nie posiłek).

Śniadanie mistrzów w 10 minut? Nic prostszego! Błyskawiczny omlet z ulubionym serem, a do tego równie szybka sałatka na ciepło dowodzą, że można. To propozycja na fajne, pyszne, konkretne śniadanie, które dobrze nastroi Cię na cały dzień.

Całość jest tak prosta w przygotowaniu, że prościej już się chyba nie da. Omlet możesz złożyć na patelni w dowolny sposób (albo nawet całkiem przypadkowy). W żadnym razie nie przejmuj się, jeżeli ser pod wpływem ciepła „rozleje się” na patelni. I pamiętaj, że im większej patelni użyjesz, tym omlet będzie cieńszy; mój jest całkiem puchaty, ponieważ takie lubię najbardziej, ale forma omletu to kwestia uznaniowa. Do omletu dodaj miękki, topliwy ser. Świetnie sprawdzi się np. Scamorza, Mozzarella lub nasz rodzimy Oscypek.

Pomidory i szpinak to wyjątkowo dobrana para, która dodatkowo wspaniale komponuje się z jajkami i serem. Zamiast (lub obok) natki pietruszki, możesz użyć szczypiorku albo dymki.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem i sałatka z patelni – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Omlet

  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • ok. 160 g miękkiego ładnie topiącego się sera (po ok. 80 g na porcję), u mnie: Scamorza Affumicata
  • 2 duże szczypty czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • trochę soli, roztartej w moździerzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę natki do dekoracji
  • łyżka czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu lub posiekanego
  • ghee lub masło klarowane do smażenia

Sałatka z patelni (na ciepło)

  • ok. 400 g świeżego szpinaku
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa extra vergine
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • trochę natki pietruszki

Omlet z serem i sałatka z patelni – PRZEPIS:

  1. Na patelnię wlej trochę oliwy i dodaj posiekane chilli (z chilli możesz wcześniej usunąć pestki, będzie wtedy mniej ostre). Smaż, mieszając, aż papryczka zacznie mięknąć, po czym wrzuć pomidorki (w całości).
  2. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 2-3 minuty, a następnie dodaj szpinak. Smaż, mieszając, do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
  3. Do małej miski wbij dwa jajka, dodaj trochę soli, dużą szczyptę pieprzu, łyżkę natki pietruszki i wymieszaj widelcem.
  4. Na patelni rozgrzej nieco ghee/masła, po czym wylej na patelnię jajka z miski. Na wierzchu ułóż 2-3 plasterki sera. Smaż, aż góra omletu zacznie się ścinać, a ser – topić. Złóż omlet po skosie na pół i zsuń na talerz.
  5. W ten sam sposób usmaż drugi omlet. 
  6. Omlety podaj z sałatką na ciepło. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki i czerwonym pieprzem roztartym w moździerzu.

Mnóstwo równie łatwych przepisów znajdziesz w „Eat Your Greens”. To nowa książka, wydana kilka dni temu nakładem Gestalten. Jak wiecie, od lat kupuję każdą kolejną wydaną przez nich foodową nowość. Każdy tytuł jest nie tylko wartościowy, ale też pięknie wydany. A przesłanie „Eat Your Greens” jest proste i ze wszech miar słuszne: jedz więcej warzyw! Nas nie trzeba namawiać, zielenina to podstawa, do tego samego od lat namawiam też Was, ale wciąż jest spore grono osób, które traktują warzywa co najwyżej jako dobry materiał do dekoracji talerza. Ta książka udowadnia, że niemal każde warzywo może być głównym bohaterem dania. „Eat Your Greens” zawiera m.in. 38 prostych pomysłów na przyrządzenie ziemniaków, 22 przepisy na marchewkę, 23 – na brokuły, 20 – na seler korzeniowy, 20 – na brukselkę, 12 – na pak choi, 36 – na buraki, 24 – na szpinak i tak dalej. Łącznie 788 (!) zielonych receptur. Niech takich tytułów – pokazujących, że warzywo to znakomita podstawa pełnowartościowego posiłku, od śniadania, przez obiad, po kolację – ukazuje się jak więcej!

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem