- 250 g daktyli Medjool (waga bez pestek)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 laski wanilii (miąższ)
- 220 g nerkowców
- sok z 1 cytryny
- szklanka mleka kokosowego (200 ml)
- orzechy włoskie i nibsy kakaowe do dekoracji
Ciasto z nerkowców – wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia.
To bardzo prosty przepis na pyszne ciasto z nerkowców. Jest idealnie gładkie, kremowe i delikatne – na słodkim spodzie z tylko dwóch składników. Spód jest na tyle słodki, że orzechowej masy już nie dosładzam. Dzięki temu nic nie przytłumia naturalnie słodkawego smaku nerkowców, podkręconego sokiem z cytryny.
Nerkowce zmiksowane w blenderze z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru ani nawet oleju kokosowego.
Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. orzechami i kruszonym ziarnem kakao (nibsami), dla przełamania słodyczy.
Sprawdź też: Sernik orzechowy z matchą
PRZEPIS:
- Namocz nerkowce przez noc.
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody, lekko zmiksuj i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
- Nerkowce zmiksuj na gładko z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny.
- Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami i ziarnem kakao.
- Wstaw na noc do lodówki. Przed dzieleniem na porcje najlepiej odstaw sernik na kwadrans w temperaturze pokojowej.
Bezsernik wygląda niesamowicie! Proszę tylko o sugestię, ile gramów daktyli z pestkami należy kupić, bo trudno mi oszacować, jaką ilość nabyć, zanim je wypestkuję ;). Czy 400g będzie ok?
Dzięki!:-) Tak, taka ilość spokojnie wystarczy. Może nawet coś zostanie i będzie w sam raz do kawy – zamiast ciastka ;-)
W jakiej wielkości formie to przygotowujesz?
W małej silikonowej o średnicy 17 cm. 20-centymetrowa przy takich proporcjach też będzie OK.
Kocham takie przepisy! Zdrowo, smacznie a dla oka po prostu nieziemski widok! Robię !!!
Magia!