- 2 steki z polędwicy tuńczyka (ok. 200 g każdy)
- 100 g ryżu carnaroli lub arborio
- 2 duże szalotki
- 1 ząbek czosnku
- ok. 600 ml domowego bulionu
- 2/3 kieliszka białego wytrawnego wina
- 150-175 g dowolnych bakalii (tu: orzechy włoskie i pecan, żurawina, niesiarkowane morele i wędzone śliwki)
- 1 gałązka rozmarynu
- garść listków mięty
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Tuńczyk z bakaliowym risotto.
Włosi zwykle traktują risotto jako samodzielne danie i ja również generalnie wolę je w takiej formie, choć dobrze pasuje ono także do innych dań, zwłaszcza do ryb.
Bakalie z kolei zdecydowanie nie należą do typowych składników risotto, a jednak tu sprawdzają się znakomicie. Bazę risotto, mimo bakalii, przygotowuje się dokładnie tak samo, jak w przypadku bardziej klasycznych, wytrawnych wersji.
Stek z tuńczyka nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy go tylko doprawić pieprzem i solą i usmażyć tak, by pozostał w środku różowy.
To proste, pyszne i zawsze efektowne danie. Jeśli nie zdobędziesz ładnych steków z tuńczyka, możesz użyć innej ryby – halibuta, dorsza lub łososia.
Sprawdź też:
- SZCZUPAK PIECZONY Z WARZYWAMI
- Inne przepisy na RISOTTO
- Inne przepisy na TUŃCZYKA
PRZEPIS:
- Posiekaj szalotki i czosnek. Posiekaj grubo orzechy, morele i śliwki.
- Tuńczyka posmaruj oliwą z dwóch stron, dopraw solą i pieprzem.
- W głębokiej patelni duś, mieszając, szalotki i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
- Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
- Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
- Dodaj bakalie i posiekane listki rozmarynu i duś całość, mieszając, jeszcze przez ok. 3-5 minut.
- Rozgrzej mocno patelnię grillową i natłuść ją niewielką ilością oleju, zwłaszcza jeśli używasz patelni żeliwnej. Smaż tuńczyka przez ok. minutę z każdej strony (lub więcej – czas smażenia zależy od grubości steków). Mięso w środku powinno pozostać różowe.
- Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem, dodaj miętę i zamieszaj.
- Steki podawaj z risotto, lekko skropione oliwą. Najlepiej będą smakować z kieliszkiem wina, na którym zostało przygotowane risotto.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Smacznego!
Fajnie skomponowana potrawa – super pomysł na nietypowe risotto i sycący stek z ryby zamiast porcji mięsa. Trochę przeciągnęłam tuńczyka, ale i tak był pyszny :) Dzięki za pomysł :) A przy okazji życzę cudownych, pysznych Świąt i samych sukcesów (nie tylko kulinarnych) w Nowym Roku! Asia
Doskonałe risotto, było dziś jednym z dań wigilijnych. Takie pół wytrawne, pół deserowe. Pasowało idealnie do polędwicy z dorsza.
To risotto jest boskie, z tuńczykiem czy bez ;)