Huevos rotos z bellotą.

Jak Hiszpania, to ziemniaki i jaja. Huevos rotos są równie popularne, jak tortilla de patatas i, podobnie jak ona, serwowane w całej Hiszpanii, niezależnie od regionu. Można ich spróbować wszędzie, od Katalonii i Galicji po Murcję i Andaluzję. Jeżeli chodzi o mnie, nigdzie nie odmawiam sobie przyjemności zamówienia tego ujmująco prostego, a zarazem genialnego klasyka.

Huevos rotos (dosłownie: rozbite jaja) to po prostu jajka smażone w głębokim tłuszczu tak, by żółtko pozostało płynne, podawane na krótko smażonych ziemniakach. Dodatki bywają różne, na przykład bellota (jak w Gironie), serrano, chorizo albo nawet – w bardziej fikuśnym wariancie – fois gras (jak w Sewilli). Uproszczona wersja smażonych ziemniaków to niezawodne patatas bravas.

Czytaj też:

Dodatkowo, kilka uwag:

  • ziemniaki nie powinny mocno się zrumienić, dlatego nie smaż ich zbyt długo,
  • temperaturę oleju łatwo sprawdzisz, wrzucając na rozgrzany olej pojedynczy kawałek ziemniaka i obserwując, jak szybko się rumieni,
  • ziemniaki możesz usmażyć w dwóch porcjach – po pierwszej porcji ponownie rozgrzej olej,
  • nie rozgrzewaj dodatkowo oleju przed wrzuceniem jajek – dzięki niższej temperaturze, która w naturalny sposób obniży się wskutek smażenia ziemniaków, jajka idealnie się usmażą (ale nie zrumienią), a żółtko pozostanie płynne. Jeżeli temperatura oleju będzie zbyt wysoka, jajka usmażą się na złoto – a nie o taki efekt tu chodzi. Gotowe huevos rotos możesz podać np. z pietruszką lub szczypiorkiem.

Huevos rotos z bellotą

Huevos rotos z bellotą

Huevos rotos z bellotą – SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:

  • 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • ok. 500 g ziemniaków
  • ok. 80 g Belloty (albo innej szynki dojrzewającej dobrej jakości)
  • 750 ml oleju (używam oleju z pestek winogron)
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)

Huevos rotos z bellotą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  1. Wyszoruj ziemniaki, pokrój na duże kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do ostygnięcia i całkowitego osuszenia (najlepiej ugotować je dzień wcześniej).
  2. Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Jajka wbij – po jednym – do osobnych miseczek.
  4. W dużej głębokiej patelni lub w garnku (ja używam tradycyjnego dużego woka) rozgrzej olej i usmaż ziemniaki w głębokim tłuszczu. Ziemniaki nie powinny nawet zbyt mocno się zrumienić, dlatego w gorącym oleju wystarczy im dosłownie 30-40 sekund. 
  5. Łyżką cedzakową przełóż ziemniaki z oleju na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Od razu wlej jajka do oleju, korzystając z tego, że temperatura tłuszczu po smażeniu ziemniaków będzie niższa – jajka również – tak samo jak ziemniaki – nie powinny się zrumienić. Smaż jajka krótko, aż zetnie się białko, ale żółtko pozostanie płynne (powinna wystarczyć maksymalnie minuta albo nawet nieco mniej). 
  7. Wyjmij jajka z oleju łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Ziemniaki przełóż do płaskich misek lub głębszych talerzy. Dodaj po dwa jajka na porcję ziemniaków, po czym pokrój je nożem, mieszając jednocześnie kawałki jajek i płynne żółtko z ziemniakami. Na koniec dodaj na wierzchu wiórki belloty lub innej szynki. Podawaj od razu.

Huevos rotos z bellotą

Huevos rotos z bellotą