Jaja przepiórcze marynowane w occie.
Jedliście kiedyś jaja przepiórcze marynowane w occie? To tradycyjna przekąska z Terceiry (Azory), sprzedawana w małych (ok. 500 g) i dużych (ok. 1 kg) słoikach, które wyglądają bardzo rzemieślniczo – słoiki są często po miodzie, a etykiety drukowane na domowych drukarkach). Jajka są bardzo smaczne, a przepis na nie to tylko jaja przepiórcze, najzwyklejszy w świecie ocet i woda. Można je jeść prosto ze słoika, dlatego przy zakupie sprzedawcy często proponują wykałaczki.
Łatwo dostępne składniki sprawiają, że jaja przepiórcze w occie bez problemu możesz zrobić w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w średniej wielkości słoik, co najmniej 30-40 sztuk jajek oraz ocet, a jeżeli użyjesz dobrej jakości octu smakowego, efekt będzie jeszcze ciekawszy.
Kiedy zamarynowałem jajka przepiórcze w miodowym occie z cydru, kupionym jakiś czas temu na francuskiej bio farmie jabłkowej w Bretanii, okazało się, że smakują nieporównanie lepiej niż te z marynaty na zwykłym occie. Ich smak jest wciąż wyrazisty, ale nie tak agresywnie kwasowy jak jaj marynowanych w standardowym occie. Cydrowe i miodowe nuty pięknie wzbogacają smak i sprawiają, że gotowe jajka są jeszcze ciekawszą przekąską lub dodatkiem do sałatek.
Do marynaty możesz dodać przyprawy (np. pieprz, chilli, liście laurowe), ja nie dodaję.
Jaja przepiórcze marynowane w occie – SKŁADNIKI na jeden słoik:
- ok. 30-40 jaj przepiórczych
- ocet, najlepiej smakowy (na przykład: ocet z cydru, z sherry, jabłkowy, etc.)
- woda mineralna
Jaja przepiórcze marynowane w occie – PRZEPIS:
- Jaja przepiórcze ugotuj na twardo (max. 2 minuty), ostudź pod bieżącą wodą i obierz ze skorupki.
- Obrane jajka umieść w słoiku, zalej do poziomu ⅔ octem, dopełnij słoik wodą i zakręć.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 tygodnie (ja odstawiam na miesiąc).
- Zamarynowane w occie jaja przepiórcze są doskonałym dodatkiem do sałatek i fajną samodzielną przekąską.