Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami.

Dziwne było tegoroczne lato. Czas pomiędzy majowym powrotem z Azorów a wrześniem w Emilii-Romanii i Langhe minął nie wiadomo kiedy. Zbyt wiele rzeczy działo się naraz, na nic nie wystarczało czasu, wszystko rozjeżdżało się w kalendarzu. Myk, i mamy jesień, a kilka letnich przepisów przygotowanych tygodnie temu wciąż czeka na publikację. Dynię mandarynkową z bellotą piekłem pod koniec sierpnia, chwilę przed wyjazdem, kiedy jeszcze morele pod Halą Mirowską złociły się na co drugim straganie. Gdybyście chcieli upiec je dziś, morele zamieńcie na śliwki. Dynie mandarynkowe wciąż są w sprzedaży u Majlertów; pojawiają się również pod Mirowską, wymieszane z innymi, niejadalnymi dyniami dekoracyjnymi.

Dynia odmiany Mandarin (potocznie zwana dynią mandarynkową) to jadalna mini dynia dekoracyjna, z intensywnie żółtą lub pomarańczową skórką, mocno żebrowana, z ciemnopomarańczowym miąższem. Jest aromatyczna, bardzo smaczna, można przechowywać ją dość długo i doskonale nadaje się między innymi do pieczenia. Używam tu pięknych zgrabnych sztuk, wielkości mniej więcej średniego jabłka. Takie dynie możecie upiec, doprawiając je tylko dowolnymi przyprawami, albo z dodatkami – na słodko lub na słono. Skórka tej odmiany jest cienka, dlatego upieczone dynie można jeść w całości.

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 7 małych dyń odmiany Mandarin (dynia mandarynkowa)
  • 100 g belloty (lub innej dobrej szynki dojrzewającej)
  • ok. 20-25 małych moreli (mogą być też śliwki)
  • rozmaryn – 1 duża gałązka albo 2 mniejsze
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu 
  • świeżo starty Parmigiano Reggiano – 1 kopiasta łyżeczka parmezanu na każdą połówkę dyni

*bellota i parmezan są wystarczająco słone, dlatego nie dodaję więcej soli

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Umyj dynie, usuń twarde szypułki, przekrój dynie na połówki, łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej połówki dyni.
  4. Posiekaj większość listków rozmarynu.
  5. Każdą połówkę dyni posyp dużą szczyptą pieprzu i posiekanego rozmarynu. Dodaj po kilka kawałków belloty.
  6. Pokrój morele w plasterki (okrawając pestki) i ułóż w połówkach dyni, używając ok. 6 plasterków moreli na połówkę.
  7. Każdą połówkę dyni posyp świeżo startym parmezanem i pozostałymi listkami rozmarynu.
  8. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj gorące.

Sprawdź też inne przepisy z dynią mandarynkową.

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami

Dynia mandarynkowa z bellotą i morelami