Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem.

Ziemniaki, grzyby i jajka uważam za zestaw idealny, a naleśnik z ziemniaków to po prostu duży płaski placek ziemniaczany, usmażony na patelni. Do ziemniaczanych naleśników nie dodaję jajek ani mąki. Wystarczy połączyć surowe ziemniaki, świeżo starty parmezan, zioła i przyprawy. 

Naleśnik podałem z kurkami, ponieważ w drugiej połowie sierpnia – kiedy przygotowywałem ten przepis – kurki były jedynymi grzybami dostępnymi na targu. Susza i upał nie sprzyjały borowikom, a na rydze było wtedy za wcześnie. Dziś – w październiku – grzybowy asortyment jest nieporównanie bardziej urozmaicony, więc warto z tego korzystać. Ziemniaczany naleśnik doskonale zagra z niemal każdymi grzybami. Świetnie sprawdzą się m.in. kurki, borowiki, podgrzybki, rydze, boczniaki, a nawet pieczarki (najlepiej małe brązowe albo duże portobello). Całość wieńczy jajko; polecam usmażyć je tak, by żółtko pozostało płynne. Naleśnik w takiej wersji jest najsmaczniejszy.

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Przepis inspirowany jest książką Delicious Wintertime – The Cookbook for Cold Weather Adventures by Markus Sammer (wyd. Gestalten). O poprzedniej książce Markusa wspominałem tutaj. Obydwa tytuły wypełnia cały szereg bardzo fajnych, inspirujących, sezonowych, pełnych warzyw, a co najważniejsze pysznych pomysłów. Nawet jeśli nie wszystkie są naturalnie bezglutenowe, większość można łatwo dostosować do własnych żywieniowych potrzeb. W przypadku pierwszego tytułu hitem stała się rewelacyjna kasza jaglana z warzywami, daktylami i sokiem z pomarańczy. Tym razem, podobny los wróżę ziemniaczanym naleśnikom, ponieważ smakują po prostu wyśmienicie! Ziemniaki, jajka i grzyby to niezawodny jesienno-zimowy comfort food, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że kto spróbuje tego połączenia, będzie zachwycony 🙂

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

W przygotowaniu każdego dania, wymagającego miksowania, mielenia i ścierania nieoceniony jest robot kuchenny Magimix. Tym razem, używając odpowiednich tarek w kilka chwil starłem w nim twardy jak kamień ostatni kawałek 100-miesięcznego Parmigiano Reggiano oraz ziemniaki. Tak twardego sera nie da się zetrzeć na żadnej ręcznej tarce, a Magimix błyskawicznie ściera go na proszek (!).

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Używam patelni o średnicy 24 cm.

  • 1 kg ziemniaków (dowolnej odmiany)
  • 1/2 szklanki świeżo startego Parmigiano Reggiano (może być też Pecorino, Grana Padano lub inny podobny ser
  • 700 g świeżych kurek
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, listki oderwane od łodyżek i posiekane
  • garść listków majeranku (może być również tymianek)
  • sporo czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżka czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • sól
  • olej i masło klarowane do smażenia

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem – PRZEPIS:

  1. Przebierz i oczyść kurki.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki, przepłucz i zetrzyj w robocie kuchennym Magimix, używając tarki kołowej o grubych oczkach. 
  3. Starte ziemniaki przełóż na czystą bawełnianą ścierkę, po czym odciśnij z nich jak najwięcej wody.
  4. Odciśnięte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj Parmigiano Reggiano, sporo czarnego pieprzu, trochę soli (pamiętając, że ser jest słony) oraz połowę rozmarynu i majeranku. Dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się, jeżeli masa na naleśniki nie będzie się kleić. Po uformowaniu i starannym uklepaniu ziemniaków na patelni, naleśniki upieką się bez żadnych problemów. 
  5. W patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż na patelnię połowę ziemniaków i uklep je tak, by uzyskać płaski ziemniaczany naleśnik. Smaż z dwóch stron, aż ładnie się zrumieni. W ten sam sposób usmaż drugi naleśnik. Gotowe naleśniki trzymaj w cieple.
  6. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż na maśle kurki. Grzyby powinny tworzyć jedną warstwę. Gdy kurki zaczną mięknąć, dodaj pozostały rozmaryn, a pod koniec smażenia dodaj majeranek i pieprz. Dopraw kurki solą i zdejmij je z patelni. 
  7. Rozgrzej na patelni odrobinę masła i usmaż dwa jajka sadzone. Podczas smażenia dopraw jajka solą i rozgniecionym w moździerzu pieprzem (czarnym i czerwonym).
  8. Naleśniki przełóż na talerze, wyłóż na nie usmażone kurki, a na wierzchu każdej porcji dodaj jajko sadzone. Podawaj od razu. 

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem

Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem