Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem.
Ziemniaki, grzyby i jajka uważam za zestaw idealny, a naleśnik z ziemniaków to po prostu duży płaski placek ziemniaczany, usmażony na patelni. Do ziemniaczanych naleśników nie dodaję jajek ani mąki. Wystarczy połączyć surowe ziemniaki, świeżo starty parmezan, zioła i przyprawy.
Naleśnik podałem z kurkami, ponieważ w drugiej połowie sierpnia – kiedy przygotowywałem ten przepis – kurki były jedynymi grzybami dostępnymi na targu. Susza i upał nie sprzyjały borowikom, a na rydze było wtedy za wcześnie. Dziś – w październiku – grzybowy asortyment jest nieporównanie bardziej urozmaicony, więc warto z tego korzystać. Ziemniaczany naleśnik doskonale zagra z niemal każdymi grzybami. Świetnie sprawdzą się m.in. kurki, borowiki, podgrzybki, rydze, boczniaki, a nawet pieczarki (najlepiej małe brązowe albo duże portobello). Całość wieńczy jajko; polecam usmażyć je tak, by żółtko pozostało płynne. Naleśnik w takiej wersji jest najsmaczniejszy.
Przepis inspirowany jest książką Delicious Wintertime – The Cookbook for Cold Weather Adventures by Markus Sammer (wyd. Gestalten). O poprzedniej książce Markusa wspominałem tutaj. Obydwa tytuły wypełnia cały szereg bardzo fajnych, inspirujących, sezonowych, pełnych warzyw, a co najważniejsze pysznych pomysłów. Nawet jeśli nie wszystkie są naturalnie bezglutenowe, większość można łatwo dostosować do własnych żywieniowych potrzeb. W przypadku pierwszego tytułu hitem stała się rewelacyjna kasza jaglana z warzywami, daktylami i sokiem z pomarańczy. Tym razem, podobny los wróżę ziemniaczanym naleśnikom, ponieważ smakują po prostu wyśmienicie! Ziemniaki, jajka i grzyby to niezawodny jesienno-zimowy comfort food, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że kto spróbuje tego połączenia, będzie zachwycony :-)
W przygotowaniu każdego dania, wymagającego miksowania, mielenia i ścierania nieoceniony jest robot kuchenny Magimix. Tym razem, używając odpowiednich tarek w kilka chwil starłem w nim twardy jak kamień ostatni kawałek 100-miesięcznego Parmigiano Reggiano oraz ziemniaki. Tak twardego sera nie da się zetrzeć na żadnej ręcznej tarce, a Magimix błyskawicznie ściera go na proszek (!).
Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Używam patelni o średnicy 24 cm.
- 1 kg ziemniaków (dowolnej odmiany)
- 1/2 szklanki świeżo startego Parmigiano Reggiano (może być też Pecorino, Grana Padano lub inny podobny ser
- 700 g świeżych kurek
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, listki oderwane od łodyżek i posiekane
- garść listków majeranku (może być również tymianek)
- sporo czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżka czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- sól
- olej i masło klarowane do smażenia
Naleśnik ziemniaczany z kurkami i jajkiem – PRZEPIS:
- Przebierz i oczyść kurki.
- Ziemniaki obierz ze skórki, przepłucz i zetrzyj w robocie kuchennym Magimix, używając tarki kołowej o grubych oczkach.
- Starte ziemniaki przełóż na czystą bawełnianą ścierkę, po czym odciśnij z nich jak najwięcej wody.
- Odciśnięte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj Parmigiano Reggiano, sporo czarnego pieprzu, trochę soli (pamiętając, że ser jest słony) oraz połowę rozmarynu i majeranku. Dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się, jeżeli masa na naleśniki nie będzie się kleić. Po uformowaniu i starannym uklepaniu ziemniaków na patelni, naleśniki upieką się bez żadnych problemów.
- W patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wyłóż na patelnię połowę ziemniaków i uklep je tak, by uzyskać płaski ziemniaczany naleśnik. Smaż z dwóch stron, aż ładnie się zrumieni. W ten sam sposób usmaż drugi naleśnik. Gotowe naleśniki trzymaj w cieple.
- W tym czasie na drugiej patelni podsmaż na maśle kurki. Grzyby powinny tworzyć jedną warstwę. Gdy kurki zaczną mięknąć, dodaj pozostały rozmaryn, a pod koniec smażenia dodaj majeranek i pieprz. Dopraw kurki solą i zdejmij je z patelni.
- Rozgrzej na patelni odrobinę masła i usmaż dwa jajka sadzone. Podczas smażenia dopraw jajka solą i rozgniecionym w moździerzu pieprzem (czarnym i czerwonym).
- Naleśniki przełóż na talerze, wyłóż na nie usmażone kurki, a na wierzchu każdej porcji dodaj jajko sadzone. Podawaj od razu.
Hej, jak nie mogę dodać sera to co polecasz, czy mozna pominąć. Wygląda to oblędnie muszę spróbować.
Parmezan działa tu jak sklejka. Nie wykluczam, że ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi dałyby się usmażyć w ten sposób bez sera, ale nie sprawdzałem takiego wariantu. Jeśli nie ser, może być jajko.
Mmm, wyglądają przepysznie! Na pewno w najbliższym czasie zrobię 😉