Ciastka z orzechów.

Szukasz pomysłu na małą słodką przekąskę, którą można by schrupać przy kawie lub herbacie bez wyrzutów sumienia? Oto jest! Ciastka z orzechów, pachnące cynamonem i skórką pomarańczową są przepyszne, słodkie i zdrowe, a przy okazji doskonale wpisują się w jesienno-zimowy klimat. Nie zawierają cukru ani mąki, a ich główny składnik to siekane orzechy.

Do przygotowania tych wspaniałych ciastek nie potrzeba nawet robota kuchennego. Wystarczy nóż, deska i miska. Grubo siekasz orzechy, mieszasz je z pozostałymi składnikami, formujesz ciastka, pieczesz i gotowe! Tylko tyle i aż tyle, by dosłownie w pół godziny zrobić całą blachę gorących, chrupiących ciasteczek, którym po prostu nie można się oprzeć!

Receptura jest nie tylko urzekająco nieskomplikowana, ale i elastyczna. Zamiast używanych przeze mnie orzechów włoskich możesz sięgnąć po dowolne inne. Sprawdzą się tu między innymi orzechy laskowe, pekan, brazylijskie, nerkowce czy migdały. Skórkę pomarańczową możesz zamienić na cytrynową (bergamotka też będzie super), a zamiast cynamonu dodać na przykład wanilię lub tonkę. Do masy można dorzucić także inne bakalie, świetnie sprawdzają się w szczególności kwaskowate suszone owoce, takie jak wiśnie, agrest, żurawina czy berberys.

Ciastka z orzechów

Ciastka z orzechów – SKŁADNIKI na ok. 25-30 ciastek (w zależności od wielkości):

  • 500 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 150-200 g erytrytolu – ja dodaję tylko 100 g, ponieważ z mocno słodkimi smakami nie jest nam po drodze (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy (w miarę możliwości wcześniej ozonowanych)

Ciastka z orzechów – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.
  2. Posiekaj orzechy i przełóż do miski. Dodaj erytrytol, jajka, cynamon i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Z masy formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut lub nieco dłużej, aż ładnie się zrumienią.
  5. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Sprawdź też inne przepisy na ciastka i ciasteczka.

Ciastka z orzechów

Ciastka z orzechów