Ciastka daktylowe suszone, bez pieczenia – tylko 3 składniki.
Ciastka daktylowe z suszonymi borówkami to kolejny słodki przebój z dehydratora :-) Do tego wegański i bezglutenowy. Coraz bardziej lubię ten sprzęt!
Najpierw suszę w dehydratorze borówki amerykańskie, które świetnie się do tego nadają. Suszone borówki są milion razy smaczniejsze od rodzynek, o żurawinie nie wspominając. Niczym nie dosładzane, naturalnie słodkie, doskonale uzupełniają daktylowe ciastka, nadając im charakterystyczny „pieguskowy” look.
To bardzo proste: przepłucz owoce, usuń ewentualne szypułki, odstaw borówki na durszlaku by nieco przeschły, po czym rozsyp je na tacach dehydratora wyłożonych wcześniej wkładami lub (jeśli ich nie masz) papierem do pieczenia. Susz tak samo, jak rodzynki z tego przepisu, tylko trochę krócej – ok. 20 godzin. W moim dehydratorze (Ronic Zyle) kilogram borówek zajmuje mniej więcej 4 tacki.
Kiedy borówki są gotowe, suszę ciastka. W razie potrzeby migdały można zastąpić dowolnymi innymi mielonymi orzechami. Zamiast daktyli, które pod wpływem dehydratora przeobrażają się w daktylowe toffi, możesz użyć suszonych moreli, suszonych śliwek lub nawet rodzynek. Suszone borówki możesz zastąpić dowolnymi innymi bakaliami.
Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie.
Ciastka daktylowe bez pieczenia – SKŁADNIKI na ok. 14 ciastek:
- ok. 300 g świeżych daktyli bez pestek (u mnie: 15 daktyli Medjool)
- ok. 300 g migdałów zmielonych na mąkę
- ok. 100-120 g borówek ususzonych w dehydratorze
Ciastka daktylowe bez pieczenia – PRZEPIS:
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj migdały na mąkę.
- Dodaj do misy wypestkowane daktyle. Ponownie zmiksuj. Powstanie jednolite, plastyczne i lepkie ciasto.
- Przełóż masę do dużej miski. Dodaj do ciasta suszone borówki. Zagnieć tak, by składniki dobrze się połączyły.
- Formuj w dłoniach kulki wielkości mniej więcej piłeczki do golfa i rozpłaszczaj, nadając im kształt ciastek (ZOBACZ).
- Tace dehydratora Ronic Zyle wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nich ciastka. Nie powinny się stykać – powietrze musi przepływać swobodnie.
- Umieść ciastka w dehydratorze, zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni i susz przez 3 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 45 stopni i susz przez kolejne 12-13 godzin, aż wyschną, a masa daktylowo-migdałowa stanie się jaśniejsza niż przed suszeniem.
- Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte papierem do pieczenia.
- Ciastka możesz przechowywać do 3-4 tygodni albo nawet dłużej.