Tarta malinowa
Prosta tarta pełna malin, tym razem – dla odmiany – upieczona w formie. Soczyste nadzienie jest mocno malinowe, a zarazem mało słodkie, dlatego jeżeli wolisz wyraziście słodkie smaki, dodaj cukier. Sprawdź też przepisy na galette z malinami i kruchą tartę z malinami.
Tarta malinowa – SKŁADNIKI na 9 porcji:
Kruche ciasto – na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm lub na formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm
- 200 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 250 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 200 g zimnego niesolonego masła + dodatkowe masło do natłuszczenia formy
- szczypta soli
Owoce
- ok. 600 g malin
- 2 kopiaste łyżki erytrytolu (albo cukru)
- jajko (zerówka, wolny chów)
Tarta malinowa – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta (albo twaróg), zimne masło, erytrytol, szczypta soli) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 20-25 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Maliny przejrzyj i przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę do tarty natłuść masłem.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części – 2/3 oraz 1/3. Z większej części zrobisz płat ciasta na spód i boki, a z mniejszej – wierzchnią warstwę ciasta. Mniejszą część (1/3) wstaw z powrotem do lodówki.
- Ułóż większą część (2/3) ciasta na desce lub macie silikonowej, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj widelcem, odetnij wystające z formy nadprogramowe kawałki ciasta i wstaw spód do piekarnika na 12-15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kwadrans. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia nadzienia.
- Szczelnie wypełnij podpieczony spód tarty malinami (zobacz), po czym przykryj je płatem rozwałkowanego ciasta z mniejszej części (1/3).
- Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj wierzch tarty rozkłóconym jajkiem.
- Piecz na środkowym poziomie (grzanie góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 30-35 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Wystudź przed podaniem. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.