Pieróg jagodziankowy z pieca na kruchym cieście.
Pieróg jagodziankowy to moja bezglutenowa odpowiedź na klasyczne jagodzianki. Porcja jagód zamknięta w kruchym cieście piecze się w piekarniku około pół godziny. Pieróg możesz jeść, gdy wystygnie albo jeszcze ciepły. Jak chcesz. Z podanych propozycji uzyskasz około 4 jagodziankowych pierogów. Jeden pieróg nadziewam ok. 2-3 łyżkami jagód. To, ile jagód zmieścisz w pierogu zależy w dużej mierze od tego, jaką masz wprawę w lepieniu pierogów. Ja nie mam żadnej, a to jest pieróg na miarę moich możliwości ;) Tak czy owak, jest pyszny, a o to przecież chodzi w jagodziance. Jagodzianka ma smakować jagodami.
Do jagód dodaję pół startego ziarenka tonki. Możesz je pominąć albo zastąpić wanilią lub ewentualnie gałką muszkatołową.
Jeżeli jesteś wyznawcą klasycznych jagodzianek i gardzisz wszelkimi pomysłami z kategorii gluten free, zamknij przeglądarkę i nie czytaj dalej; to jest przepis dla potrzebujących, nie dla maruderów.
Pieróg jagodziankowy – SKŁADNIKI na ok. 4 pierogi w zależności od ich wielkości (8 porcji):
Kruche ciasto
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej (skrobia ziemniaczana bg też jest OK)
- 75 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 125 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- tonka – pół ziarenka roztartego w moździerzu
Owoce
- ok. 300-400 g jagód
- 1-2 łyżeczki erytrytolu (albo cukru)
Pieróg jagodziankowy – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, starta tonka) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Jagody oczyść z listków i szypułek, umyj, po czym przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
- Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
Z ciasta uformuj spore pierogi z jagodami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i piecz pierogi na środkowym poziomie przez około 30 minut, aż ładnie się zrumienią.
- Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie). Pamiętaj, że zimne kruche ciasto jest bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły pieróg, miej na uwadze, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3-4 dni.