Gofry z ryżu i kimchi.
Ryż plus kimchi to oczywiste i sprawdzone połączenie, doskonałe w swej prostocie. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić piekielnie chrupkie gofry z ryżu?
Gofry z tych dwu składników smakują po prostu wspaniale, a przygotowanie gofrowego „ciasta” nie wymaga mąki ani jajek. Jajko jest za to świetnym dodatkiem, idealnie dopełniającym całość. Do tego lekka cytrusowa sałatka z dressingiem z limonki, która dobrze współgra z całością i odpowiednio równoważy smaki.
Uwagi:
- Możesz użyć dowolnego kimchi, ja tym razem dodałem domowe kimchi z rzodkiewki
- Postaraj się o możliwie kleisty ryż, tajski jaśminowy sprawdza się idealnie
- Jajko może być sadzone lub dowolne inne – na miękko, poche (w koszulce) i tak dalej
Gofry z ryżu i kimchi – SKŁADNIKI na 8 gofrów (+ dodatki do 4 gofrów):
Gofry
- 200 g kleistego tajskiego ryżu jaśminowego
- 200 g dowolnego kimchi, najlepiej domowej roboty – tu: z rzodkiewki
- szalotka lub mała biała cebula (albo pół większej), posiekana
- 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
- 4 łyżki soku z limonki
- łyżka oleju sezamowego
- trochę oleju do smażenia
Dodatki
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- sól, roztarta w moździerzu
- gochugaru (koreańskie chilli), w razie potrzeby zastąp zwykłą mieloną chilli
- trochę pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- garść listków świeżego oregano, mięty lub tajskiej bazylii
- oliwa extra vergine
- masło lub olej do smażenia jajek
Gofry z ryżu i kimchi – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż (nie doprawiaj go solą, kimchi jest wystarczająco słone) i odstaw do ostudzenia. Najlepiej ugotuj ryż dzień wcześniej – im bardziej przeschnie, tym lepiej.
- Posiekaj kimchi dość drobno.
- W dużej patelni zeszklij na oleju posiekaną cebulę, po czym dodaj kimchi i podsmaż je, mieszając, przez 2-3 minuty.
- Dodaj ryż, sos sojowy oraz sok z limonki.
- Smaż przez kilka minut, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj olej sezamowy i wymieszaj.
- Rozgrzej i natłuść olejem gofrownicę, a następnie upiecz gofry, wykładając porcję ryżu z kimchi na środek każdej płytki. W mojej gofrownicy piekę gofry ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sałatkę: wymieszaj umyte i pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki, posiekaną cebulę, zielone listki oraz oliwę i sok z limonki. Gofry podaj z sałatką. Cebulę zamarynowałem dzień wcześniej w soku z limonki. Jeżeli też zamarynujesz cebulę, sok z limonki użyty do marynowania możesz dodać podczas smażenia ryżu oraz do sałatki.
- Usmaż jajka sadzone, dopraw je solą z umiarem (pamiętaj, że gofry są słone od kimchi).
- Gofry podaj z jajkiem i sałatką. Całość oprósz szczyptą gochugaru (chilli).