Gofry z ryżu i kimchi.

Ryż plus kimchi to oczywiste i sprawdzone połączenie, doskonałe w swej prostocie. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić piekielnie chrupkie gofry z ryżu?

Gofry z tych dwu składników smakują po prostu wspaniale, a przygotowanie gofrowego „ciasta” nie wymaga mąki ani jajek. Jajko jest za to świetnym dodatkiem, idealnie dopełniającym całość. Do tego lekka cytrusowa sałatka z dressingiem z limonki, która dobrze współgra z całością i odpowiednio równoważy smaki.

Uwagi:

  • Możesz użyć dowolnego kimchi, ja tym razem dodałem domowe kimchi z rzodkiewki
  • Postaraj się o możliwie kleisty ryż, tajski jaśminowy sprawdza się idealnie
  • Jajko może być sadzone lub dowolne inne – na miękko, poche (w koszulce) i tak dalej

Gofry z ryżu i kimchi

Gofry z ryżu i kimchi

Gofry z ryżu i kimchi – SKŁADNIKI na 8 gofrów (+ dodatki do 4 gofrów):

Gofry

  • 200 g kleistego tajskiego ryżu jaśminowego
  • 200 g dowolnego kimchi, najlepiej domowej roboty – tu: z rzodkiewki
  • szalotka lub mała biała cebula (albo pół większej), posiekana
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • łyżka oleju sezamowego
  • trochę oleju do smażenia

Dodatki

  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • gochugaru (koreańskie chilli), w razie potrzeby zastąp zwykłą mieloną chilli
  • trochę pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • garść listków świeżego oregano, mięty lub tajskiej bazylii
  • oliwa extra vergine
  • masło lub olej do smażenia jajek

Gofry z ryżu i kimchi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż (nie doprawiaj go solą, kimchi jest wystarczająco słone) i odstaw do ostudzenia. Najlepiej ugotuj ryż dzień wcześniej – im bardziej przeschnie, tym lepiej. 
  2. Posiekaj kimchi dość drobno.
  3. W dużej patelni zeszklij na oleju posiekaną cebulę, po czym dodaj kimchi i podsmaż je, mieszając, przez 2-3 minuty.
  4. Dodaj ryż, sos sojowy oraz sok z limonki.
  5. Smaż przez kilka minut, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj olej sezamowy i wymieszaj.
  6. Rozgrzej i natłuść olejem gofrownicę, a następnie upiecz gofry, wykładając porcję ryżu z kimchi na środek każdej płytki. W mojej gofrownicy piekę gofry ok. 15 minut.
  7. W tym czasie przygotuj sałatkę: wymieszaj umyte i pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki, posiekaną cebulę, zielone listki oraz oliwę i sok z limonki. Gofry podaj z sałatką. Cebulę zamarynowałem dzień wcześniej w soku z limonki. Jeżeli też zamarynujesz cebulę, sok z limonki użyty do marynowania możesz dodać podczas smażenia ryżu oraz do sałatki. 
  8. Usmaż jajka sadzone, dopraw je solą z umiarem (pamiętaj, że gofry są słone od kimchi).
  9. Gofry podaj z jajkiem i sałatką. Całość oprósz szczyptą gochugaru (chilli).

Gofry z ryżu i kimchi

Gofry z ryżu i kimchi