Gofry szpinakowe ze szparagami.
Jeżeli jesteś amatorem wytrawnych gofrów warzywnych, zachwycisz się tym przepisem. Soczyście zielone gofry szpinakowe smakują po prostu znakomicie. Jeżeli wolisz gofry na słodko, a warzywnych dotąd nie próbowałaś/-eś, wyjdź ze strefy komfortu i przetestuj choć jeden przepis. Do wyboru masz szereg wariantów, np. gofry z bobu, groszku, z ziemniaków/batatów lub dyni.
Uwagi:
- Maślankę możesz rozcieńczyć lub zastąpić wodą gazowaną, nie przekraczając proporcji wskazanych w przepisie (ok. 200 ml)
- Używam tu surowych zielonych szparagów. Do jedzenia na surowo nadają się tylko bardzo świeże, młode, dobrej jakości zielone szparagi. Importowane, które niestety dominują na stołecznych straganach, nie sprawdzą się w takiej formie (są zbyt suche i łykowate). W razie potrzeby, po prostu ugotuj szparagi (płaski rondel, 3 minuty), szybko ostudź pod bieżącą wodą i pokrój. Możesz też usmażyć je na patelni grillowej
- W braku kiszonej cytryny, dodaj sok z cytryny
- Zioła mogą być dowolne – zamiast bazylii i mięty dodaj np. listki pietruszki, kolendry czy koperku
- Najlepsze bezglutenowe mąki do pieczenia gofrów to ryżowa, jaglana, owsiana i kasztanowa; w tym przepisie szczególnie dobrze wypadają trzy pierwsze (kasztanowej trochę szkoda, polecam ją bardzo do gofrów z cynamonem)
Sprawdź też inne:
Gofry szpinakowe ze szparagami – SKŁADNIKI na 6 gofrów:
Gofry
- 200 g mąki owsianej / jaglanej / ryżowej / ewentualnie kukurydzianej (w tym przepisie sprawdzą się najlepiej)
- ok. 200 ml maślanki
- 100-150 g młodego szpinaku (baby)
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (tu: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Sałatka
- ok. 300 g zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewki
- pół kiszonej cytryny
- 1 łyżka listków bazylii
- 1 łyżka listków mięty
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu (może być czarny) – rozgniecionego w moździerzu (plus 2 szczypty do posypania całości)
- oliwa extra vergine
Gofry szpinakowe ze szparagami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni.
- W blenderze molekularnym Wartmann* zmiksuj szpinak, jajka i maślankę do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj zieloną zawartość blendera i roztopione masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje gęstego ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- W czasie pieczenia gofrów przygotuj dodatki; możesz również przygotować je wcześniej, tak by były gotowe już do pierwszego gofra. Po pierwsze, odłam zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi pod kątem w plasterki, główki szparagów przekrój wzdłuż na połówki i przełóż wszystko do miski. Po drugie, dodaj rzodkiewki pokrojone na kawałki. Po trzecie, dodaj drobno posiekaną kiszoną cytrynę, zioła, pieprz (nie trzeba dodawać soli, cytryna jest wystarczająco słona), oliwę i wymieszaj.
- Gotowe gofry podaj z sałatką.
Wartmann to świetny blender z dodatkowym kielichem do zadań specjalnych. Więcej przeczytasz o nim we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.