Gofry jabłkowe o smaku szarlotki (bez cukru).

Szczęścia, jak nieszczęścia, powinny chodzić parami 😉 więc podrzucam dziś drugi – po gofrach cynamonowych – pomysł na jesienny gofrowy przebój!

Kolejne gofry to gofry jabłkowe, które smakują jak domowa szarlotka, a w bonusie podczas pieczenia wypełniają dom wspaniałym aromatem pieczonych jabłek, ciasta i cynamonu. Receptury takie jak ta rozjaśniają nawet najbardziej mroczną jesień, więc nie zwlekaj z pieczeniem, bo naprawdę nie ma na co czekać. Jabłka różnych odmian wdzięczą się do Ciebie na każdym straganie, a gofry z jabłkami to takie ciacho na skróty. Nie kosztują wiele pracy, a efekt dosłownie rzuca na kolana.

Ciasto na gofry jabłkowe robię podobnie jak na placki z jabłkami, jednak zamiast smażyć je na patelni, używam gofrownicy. Taki sposób to fajna odmiana, tym bardziej, że gofry-szarlotki smakują naprawdę szałowo 🙂 Z podanych proporcji upiekłem 7 sztuk, a przed zjedzeniem wszystkich naraz powstrzymała nas tylko siła woli. Dzięki temu wiemy przynajmniej, że gofry zjedzone na zimno następnego dnia doskonale sprawdzają się w roli ciastka do kawy czy herbaty.

Gofry jabłkowe nie są tak chrupiące jak tradycyjne gofry (bliżej im do placków z jabłkami), ponieważ spora ilość dodanych do ciasta tartych jabłek zmienia ich strukturę i sprawia, że są bardziej soczyste. To raczej gofrowe mini-szarlotki, delikatne, pełne jabłek i pięknie pachnące cynamonem. Pasują tu różne dodatki, ale biorąc pod uwagę, że tego rodzaju gofry są pyszne nawet saute, nie ma potrzeby z nimi przesadzać. Podałem je z tym, co jednoznacznie kojarzy mi się z jesienią, czyli z wyrazistym miodem z leśnej spadzi i chrupkimi orzechami.

Jeżeli chcesz uzyskać bardziej mączne gofry, możesz zmniejszyć ilość jabłek lub zwiększyć ilość mąki. W moim przepisie chodzi o to, by jabłka były wyraźnie wyczuwalne, podobnie jak miało to miejsce z ziemniakami w gofrowych hash browns. Jeżeli chodzi o mąkę, możesz użyć właściwie dowolnej (za wyjątkiem mąki z orzechów). Sprawdzi się owsiana, jaglana, kasztanowa, sorgo, z niepalonej gryki lub ryżowa. W wersji glutenowej możesz upiec je także z mąki pszennej, zachowując proporcje z przepisu. W razie potrzeby wodę gazowaną możesz zastąpić niegazowaną, mlekiem (także roślinnym) lub maślanką. Możesz również dodać inne przyprawy, doskonale sprawdzi się tu m.in. gałka muszkatołowa, tonka albo szczypta kardamonu. Celowo nie dodaję do ciasta cukru. Bardzo lubimy lekko kwaskowaty smak renet, a poza tym rolę słodzidła spełnia miód.

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki – SKŁADNIKI na 6-7 gofrów:

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 3 jabłka (tu: dość duże szare renety)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy
  • miód dobrej jakości (tu: włoski spadziowy L’Ape d’Oc ceryfikowany przez Slow Food)
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę owsianą, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Jabłka (szara reneta) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym wyposażonym w odpowiednią przystawkę, takim jak mój niezawodny Magimix. Duże jabłka wystarczy pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Magimix trzy jabłka ściera w mniej niż 30 sekund. Jeżeli wolisz, jabłek możesz nie obierać.
  5. Dodaj starte jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby – jeżeli uznasz, że ciasto jest zbyt gęste – dodaj jeszcze trochę wody.
  6. Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy dużej łyżki nałóż porcje ciasta na środek każdej kratki. Łyżką rozprowadź ciasto po całej powierzchni kratki.
  7. Zamknij pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie gofrów jabłkowych trwa ok. 11 – 12 minut.
  8. Przed podaniem skrop gofry miodem i posyp orzechami.

Teraz, z okazji Black Friday, między 29 listopada a 3 grudnia (włącznie) możesz kupić Magimix aż o 30% taniej (promocja dotyczy wszystkich modeli oraz różnych innych sprzętów – szczegóły tutaj i tutaj).

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki

Gofry jabłkowe o smaku szarlotki