Komosa ryżowa z dynią piżmową (na szybko, z patelni).
Jak zrobić pyszny obiad w pół godziny? Po prostu :-) Fast food i superfoods wcale nie muszą być ze sobą w kontrze. Warunek jest jeden: gotuj w domu z dobrych, naturalnych, sezonowych składników.
Przepisy takie jak ten uważam za doskonały przykład prostego, szybkiego gotowania, które dowodzi, że – wbrew powszechnej propagandzie – wcale nie jest tak, że albo zamówisz byle co przyrządzone z nie wiadomo czego z dostawą do domu (względnie – zjesz mrożonkę z marketu) albo zginiesz marnie. Nie zginiesz, jeśli tylko zadbasz o to, by w kuchni mieć zawsze pod ręką kilka składników, stanowiących bazę błyskawicznego domowego posiłku. Makaron, ryż, quinoa i tak dalej – długi termin przydatności do spożycia pozwala zrobić większe zapasy. Do tego sezonowe warzywo, przyprawy, garść ziół, oliwa i gotowe.
Quinoa z dynią przyrządzam w 30 minut, a rezultat jest po prostu doskonały (w swej prostocie). Smakuje tak dobrze, że gotuję to danko co najmniej dwa razy w tygodniu. W czasie, kiedy gotuje się komosa, możesz przygotować dynię. Pamiętaj, że w im drobniejszą kostkę ją pokroisz, tym szybciej się usmaży. Później wystarczy tylko wszystko wymieszać, chwilę podsmażyć i gotowe.
Dodaję tu wyłącznie podstawowe przyprawy; nie ma przeszkód, by sięgnąć po inne. Z ziół najlepiej w tym przepisie sprawdza się mięta dowolnej odmiany, i to w dużej ilości – naprawdę nie warto jej żałować. Pamiętaj o oliwie, ponieważ quinoa szczerze kocha oliwę. Komosa z dynią to przepis w 100% roślinny (wegański), ale przyrządzony w ten sposób butternut (dynia piżmowa) w połączeniu z oliwą nabiera wspaniałego, głębokiego, maślanego smaku. Takie czary?
Sprawdź też: Makaron z dynią
Komosa ryżowa z dynią piżmową – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:
- 200 g białej komosy ryżowej (quinoa)
- ok. 500 g Butternuta (jedna mała sztuka albo kawałek większej dyni)
- 1-2 duże garście listków mięty (tu: mięta czekoladowa)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, rozgniecionej w moździerzu
- duża szczypta ostrego mielonego chilli
- sól (używam różowej himalajskiej, roztartej w moździerzu)
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Komosa ryżowa z dynią piżmową – PRZEPIS:
- Komosę ryżową (quinoa) przepłucz i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12 – 15 minut).
- W tym czasie obierz butternut ze skóry, usuń gniazdo nasienne, po czym pokrój miąższ dyni w dość drobną kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, a następnie wrzuć dynię. Dodaj sporą szczyptę soli i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i przykryj.
- Smaż dynię przez 8-10 minut, aż zmięknie (co jakiś czas przemieszaj).
- Dodaj na patelnię ugotowaną wcześniej komosę, wlej trochę oliwy i wymieszaj. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki mięty i jeszcze trochę oliwy. Spróbuj i jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dopraw pieprzem lub solą. Wymieszaj i podawaj.