Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną.

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną i serem, czyli jeszcze jeden pomysł na pyszną zimową zapiekankę z dyni. Budowa butternuta sprawia, że idealnie nadaje się on do tego typu dań. Ważne, by krążki dyni zawczasu zmiękły w piekarniku, ponieważ po dodaniu pozostałych składników spędzą w piecu już niewiele czasu. Do owoców dodaję nieco erytrytolu, wyłącznie po to, by przełamać goryczkę i mocno kwaśny smak żurawiny. Dodatkowo, doprawiam owoce aromatycznym zielonym pieprzem i zielem angielskim. Jeżeli wolisz, by konfitura była słodsza, po prostu zwiększ ilość słodzidła (erytrytol zawsze możesz zastąpić cukrem). Maliny i żurawinę kupuję świeże, po czym zamrażam, nie ma jednak przeszkód, by sięgnąć po gotowe mrożonki, które są dostępne w przyzwoitej jakości.

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną – SKŁADNIKI:

  • pół dyni piżmowej (Butternut), część bez gniazda nasiennego
  • około 500 g żurawiny (może być mrożona)
  • 100 g sera z przerostem pleśni (u mnie: Bleu d’Auvergne)
  • około 500 g malin (mogą być mrożone), czerwona porzeczka też będzie pasować
  • 2 kopiaste łyżki erytrytolu albo cukru (w razie potrzeby więcej)
  • przyprawy: pół łyżeczki zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • mała garść pistacji, posiekanych
  • kilka listków kolendry

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. 
  2. Butternut obierz ze skórki, odkrój jego węższą część bez gniazda nasiennego i pokrój ją w plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw dynię do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Piecz do momentu, aż plastry zmiękną.
  4. W tym czasie do głębokiej patelni przełóż rozmrożone wcześniej maliny i żurawinę. Duś częściowo pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż owoce zgęstnieją, a ich konsystencja zacznie przypominać konfiturę (ok. 30-40 minut, w razie potrzeby dłużej). Pod koniec duszenia dodaj erytrytol, pieprz i ziele angielskie.
  5. Upieczone plastry dyni wyjmij z piekarnika. Nałóż na każdy porcję konfitury, a na wierzchu dodaj trochę pokruszonego sera. Oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
  6. Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut.
  7. Gotowe krążki dyni oprósz grubo posiekanymi pistacjami, na koniec dodaj kilka listków kolendry.

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną

Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną