Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną.
Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną i serem, czyli jeszcze jeden pomysł na pyszną zimową zapiekankę z dyni. Budowa butternuta sprawia, że idealnie nadaje się on do tego typu dań. Ważne, by krążki dyni zawczasu zmiękły w piekarniku, ponieważ po dodaniu pozostałych składników spędzą w piecu już niewiele czasu. Do owoców dodaję nieco erytrytolu, wyłącznie po to, by przełamać goryczkę i mocno kwaśny smak żurawiny. Dodatkowo, doprawiam owoce aromatycznym zielonym pieprzem i zielem angielskim. Jeżeli wolisz, by konfitura była słodsza, po prostu zwiększ ilość słodzidła (erytrytol zawsze możesz zastąpić cukrem). Maliny i żurawinę kupuję świeże, po czym zamrażam, nie ma jednak przeszkód, by sięgnąć po gotowe mrożonki, które są dostępne w przyzwoitej jakości.
Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną – SKŁADNIKI:
- pół dyni piżmowej (Butternut), część bez gniazda nasiennego
- około 500 g żurawiny (może być mrożona)
- 100 g sera z przerostem pleśni (u mnie: Bleu d’Auvergne)
- około 500 g malin (mogą być mrożone), czerwona porzeczka też będzie pasować
- 2 kopiaste łyżki erytrytolu albo cukru (w razie potrzeby więcej)
- przyprawy: pół łyżeczki zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- mała garść pistacji, posiekanych
- kilka listków kolendry
Dyniowe krążki zapiekane z żurawiną – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Butternut obierz ze skórki, odkrój jego węższą część bez gniazda nasiennego i pokrój ją w plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw dynię do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Piecz do momentu, aż plastry zmiękną.
- W tym czasie do głębokiej patelni przełóż rozmrożone wcześniej maliny i żurawinę. Duś częściowo pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż owoce zgęstnieją, a ich konsystencja zacznie przypominać konfiturę (ok. 30-40 minut, w razie potrzeby dłużej). Pod koniec duszenia dodaj erytrytol, pieprz i ziele angielskie.
- Upieczone plastry dyni wyjmij z piekarnika. Nałóż na każdy porcję konfitury, a na wierzchu dodaj trochę pokruszonego sera. Oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
- Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut.
- Gotowe krążki dyni oprósz grubo posiekanymi pistacjami, na koniec dodaj kilka listków kolendry.