• 300 g świeżej brukselki
  • 150 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • trochę masła
  • kminek
  • nasiona kolendry
  • pieprz, sól
  • suszona mięta

Od częściej spotykanej, ugotowanej brukselki (albo, co gorsza tak rozgotowanej, że aż rozpadającej się na kawałki) zawsze wolałem wersję smażoną.

W tym prostym daniu chodzi o zestawienie świeżej, jędrnej podsmażonej brukselki ze smażonym ryżem oraz aromatycznymi i wyrazistymi przyprawami, które odgrywają tu główną rolę, nadając potrawie zdecydowanego charakteru.

1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, odcedźcie go i odstawcie.

2. W tym czasie ugotujcie brukselkę (w nieosolonej wodzie) aż stanie się dość miękka, ale nie rozgotowana (ok. 10 minut). Wcześniej grubsze końce brukselki ponacinajcie nożem na krzyż, tak by równomiernie się ugotowały. Ugotowaną brukselkę odcedźcie i poczekajcie, aż dobrze odcieknie.

3. Posiekajcie drobno chilli oraz rozgniećcie czosnek wraz z solą (płaską stroną noża) na pastę.

4. Na patelni rozgrzejcie nieco masła i oleju. Wrzućcie kminek i nasiona kolendry w całości, i przez chwilę podsmażajcie, żeby aromat przypraw uwolnił się do tłuszczu.

5. Dodajcie brukselkę, sól oraz chilli i czosnek, i podsmażajcie, mieszając, aż brukselka zacznie się rumienić.

6. Dodajcie ryż i smażcie przez jakiś czas mieszając, tak by przyprawy dokładnie połączyły się z ryżem. Pod koniec smażenia dodajcie suszoną miętę i doprawcie pieprzem.

Smacznego!