Smażony ryż z brukselką.
To bardzo proste zimowe danie, oparte na połączeniu naszego ulubionego smażonego ryżu i ładnie zrumienionej brukselki. Zatar i inne przyprawy sprawiają, że całość jest niesamowicie aromatyczna i uzależniająco pyszna. Celowo nie przesadzam z poziomem ostrości, żeby nie przytłumić smaku pozostałych przypraw. Jeżeli wcześniej podgotujesz brukselkę al dente na parze, całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Sprawdź też inne fajne przepisy z brukselką.
Smażony ryż z brukselką – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 300 g brukselki
- 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy, może być również basmati lub dowolny inny)
- czerwona cebula (albo biała)
- duża garść listków kolendry
- zielona papryczka chili (świeża lub marynowana)
- przyprawy: pół łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, 1 kopiasta łyżeczka zielonego zataru, 1 łyżeczka sycylijskiej soli ziołowej (może być też oczywiście zwykła sól – w mniejszej ilości + dowolne suszone zioła), 1 łyżeczka suszonej mięty
- oliwa extra vergine
Smażony ryż z brukselką – PRZEPIS:
- Oczyszczoną brukselkę podgotuj na parze (przez około 10 minut), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą. Brukselki przekrój na pół.
- W tym czasie ugotuj ryż, a w głębokiej patelni podsmaż na oliwie posiekaną cebulę.
- Zdejmij cebulę z patelni, wlej trochę oliwy i ułóż na patelni brukselki przecięciem do dołu. Smaż do momentu, aż brukselki ładnie się zrumienią, po czym odwróć je na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na patelnię dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, ugotowany ryż, papryczkę chili, przyprawy i suszone zioła. Wymieszaj i smaż całość jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj listki kolendry, gotowe!
Hmm ciekawy pomysł. Zawsze maltretowano mnie brukselką w zupie. Może się w końcu przekonam do tego warzywa. ;)
Sezon na brukselkę się zaczął!