Ristorante La Capriata BOLONIA.

Nie było nas tu od co najmniej 4 czy 5 lat, a wróciliśmy, ponieważ Ristorante La Capriata serwuje prawdopodobnie najlepsze bezglutenowe papu w Bolonii. Restauracja jest miejscem o tyle wyjątkowym na gastronomicznej mapie stolicy spływającego mięsno-pszeniczną kuchnią regionu Emilia-Romagna, że oferuje pełne menu w wydaniu gluten free. Crescentine, tortelli, tortellini, spaghetti czy tagliatelle – zjesz tu dowolne, klasycznie mączne primi piatti w wersji bez glutenu. Jeżeli gdzieś w Bolonii warto najeść się pysznych bezglutenowych pierogów, to właśnie tu. Makarony przyrządzane są głównie z mąki kasztanowej z domieszką ryżowej, tortelli i tortellini również są robione ręcznie, a co najważniejsze – wszystko to dzieje się na miejscu, na oczach gości (jeżeli zajrzysz do lokalu o właściwej porze). 

Tym razem, do La Capriata zajrzeliśmy dwukrotnie. Za pierwszym razem na stół trafiły: doskonałe szpinakowe balanzoni z nadzieniem z ricotty i mortadeli oraz siekanymi pistacjami i masłem szałwiowym, burratina di gioia del colle z friggione, czyli gęstym sosem z cebuli i pomidorów, do tego bezglutenowe piwo, wino, a na deser torta di riso z amaretto, obsypana kruszonymi amaretti na deser. Pycha, balanzoni i friggione to sztos! Friggione można zamówić też sauté, bez burraty.

Za drugim razem zamówiliśmy tortelli z gorgonzolą i gruszką, kasztanowe tagliatelle, warzywa grillowane al dente i puchate „bułki” opisane w karcie jako crescentine. Choć oryginalne crescentine mogłyby się za ten opis obrazić (zobacz: przepis), chlebowe dmuchańce z La Capriata smakują jak marzenie. Jedna porcja spokojnie wystarcza na dwie osoby. Do tego bezglutenowe piwo i zaskakująco smaczne Tenuta Santodeno Sangiovese di Romagna Superiore Mastalsò. A wracając do pierogów, najpierw na stół wjechał talerz pokaźnych tortelli, a po chwili przy stole zjawił się kucharz z miseczką Parmigiano Reggiano i dopełnił dzieła.

Powiedzieć, że z La Capriata wychodzi się najedzonym, to nic nie powiedzieć. Niby tylko maksymalnie jedna przystawka i jedno danie główne per capita, do tego jeden deser dzielony na pół, trochę wina czy piwo i tyle, a za każdym razem okazuje się, że to jednak ogrom jedzenia, które szczególnie latem stanowi autentyczne wyzwanie. Kuchnia La Capriata lekka nie jest, ale w pierogach i makaronie nie o lekkość chodzi, a o pyszność ;) Podsumowując, bardzo przyjemna restauracja z ultra przyjazną obsługą nastawioną na potrzeby gościa. Idealne miejsce dla bezglutenowców stęsknionych za smakiem tradycyjnej włoskiej kuchni.

PS. Zestawy kart dań w La Capriata są dwa: w białej oprawie – bezglutenowe, a w czarnej – klasyczne.

Gdzie: Ristorante La Capriata, Corte Isolani 1/e, Bolonia (tuż przy Casa Isolani – Strada Maggiore 19)

Czytaj też:

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA

Ristorante La Capriata BOLONIA