BOTANICA LAB CUCINA – doskonała wegańska restauracja w Bolonii.

BOTANICA LAB CUCINA

Bolonia i znakomita wegańska/witariańska kuchnia na wysokim poziomie? Niemożliwe stało się możliwe! Cieszy bardzo, że miasto, które od lat uchodzi za gastronomiczny pępek Włoch, wreszcie ma coś fajnego do zaoferowania również tym, którzy nie chcą lub nie mogą delektować się klasykami typu tagliatelle al ragu.

W BOTANICA LAB CUCINA przy Via Battibecco 4c w samym sercu Bolonii jest lekko, roślinnie, wdzięcznie, kolorowo, ciepło i przytulnie, a przy tym profesjonalnie i bez cienia zadęcia. Dla pełni obrazu: lekko i roślinnie nie oznacza, że ktokolwiek wyjdzie stąd nienajedzony.

Roślinne dania są nie tylko fajnie i elegancko zaaranżowane, ale też bardzo pożywne, bo – powtórzmy to raz jeszcze – warzywami naprawdę można się najeść. Większość podawanych tu wegańskich potraw jest również naturalnie bezglutenowa. O ile przy warzywnych daniach nietrudno o papu bez glutenu, to już pięć bezglutenowych deserów na sześć dostępnych rzuca więcej światła na podejście ekipy BOTANICA LAB do komponowania potraw. Pojawiają się tu zboża inne niż bezglutenowe, ale nie dominują i nie przejmują kontroli nad restauracyjnym menu.

Sprawdź też inne wpisy: BOLONIA

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB

BOTANICA LAB bazuje na organicznych i sezonowych produktach wysokiej jakości. Serwuje kuchnię nie tylko wegańską, ale też w części witariańską, czyli surową – z definicji innowacyjną i bardziej przyjazną dla środowiska. Kuchnia witariańska (surowa) przy obróbce roślinnych składników nigdy nie przekracza 42 stopni, by zachować pełnię wartości odżywczych żywności. Restauracja jest pomysłem Anny Artesiani, która po kursie gotowania u Matthew Kenneya w Los Angeles (Kenney uchodzi za guru surowej kuchni roślinnej) w 2015 uruchomiła w Bolonii małe warsztaty gotowania witariańskiego: Botanica Lab. I tak już zostało. Dziś BOTANICA LAB to już nie tylko restauracja, ale też kawiarnia, do której tym razem nie zdążyliśmy dotrzeć, ale co się odwlecze, to nie uciecze. Nadrobimy następnym razem. Koncept gastronomiczny Anny spotkał się z na tyle dużym uznaniem i zainteresowaniem otoczenia, że dał początek BOTANICA LAB CUCINA – miejscu, w którym zjesz zdrowo, nie rezygnując ze smaku i estetyki.

Karta BOTANICA LAB jest kreatywna, sezonowa, modyfikowana na bieżąco zgodnie z dostępnością składników i cyklem natury. Pełne menu znajdziesz tutaj.

Tego dnia czekał nas jeszcze wieczór w Medulla Vini, a poza tym do takich lokali nie przychodzi się dla win, które – co tu kryć – nie oszałamiają, zostaliśmy więc przy czterech wytrawnych czerwonych kieliszkach (nie pamiętamy nawet, czego konkretnie), a poza tym zamówiliśmy:

Nuvola – Tartare di rapa rossa con crema di mandorle, avocado, vinagrette di mango e foglia di riso croccante (€ 12,00)

Chmura – Tatar z buraków z kremem migdałowym, awokado, winegretem z mango i chrupiącym liściem ryżowym

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

Buddha Bowl – Un piatto completo composto da cereali, legumi, verdura e frutta secca (€ 12,50) 

Buddha Bowl tego dnia składała się akurat z dzikiego ryżu, warzyw, orzechów i suszonych owoców, więc była bezglutenowa (co do zasady – nie jest)

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

Parmigiana – Melanzana, crema di anacardi e macadamia, basilico e pomodoro (€ 12,00)

Parmigiana – zapiekanka z bakłażanów z kremem z orzechów nerkowca i macadamia, bazylią i pomidorami

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

Poke Botanica – Avocado, legumi, riso o quinoa, mango o altra frutta, zenzero, insalatina (€ 11,00) 

Poke Botanica – awokado, rośliny strączkowe, ryż lub komosa ryżowa, mango lub inne owoce, imbir, sałatka

BOTANICA LAB CUCINA

Cheesecake vaniglia e frutti rossi (€ 5,50) – Semifreddo di crema di anacardi, sciroppo d’agave e frutti rossi

Sernik waniliowo-owocowy czyli wegańskie semifreddo z kremu z orzechów nerkowca, z syropem z agawy i sosem z czerwonych owoców

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

Cassata (€ 6,50)  – Anacardi, macadamia, scorza d’arancia, cedro, pistacchi e gocce di cioccolato

Cassata – deser z orzechów nerkowca i macadamia, skórki pomarańczowej, orzeszków cedrowych (Włosi potrafią właściwie nazwać w menu i na talerzu orzeszki cedrowe i orzeszki piniowe, które naprawdę NIE SĄ tym samym), pistacji i gorzkiej czekolady

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

Składniki takich dań, jak buddha bowls zmieniają się co dzień, dzięki czemu może się okazać, że któraś z potraw standardowo nie-bezglutenowa danego dnia akurat bezglutenowa będzie, ponieważ na przykład bulgur zostanie w niej zastąpiony komosą czy dzikim ryżem (tak jak w misce zamówionej przez nas). A nawet jeżeli tak się nie stanie, zawsze można o to poprosić. Potrawy są nie tylko przepyszne, ale też starannie przygotowane i elegancko podane, a wegańska Parmigiana to po prostu mistrzostwo świata. Zaskoczyła nas również jakość serników z nerkowców (cassata to praktycznie to samo co cashew cake). Są znakomite, mają idealną konsystencję i nie są przesłodzone. Fachowe wegańskie desery. Czego chcieć więcej? Chyba tylko powtórki! Trzymamy za ten lokal kciuki, niech wrasta w tkankę Bolonii i karmi roślinami jak najdłużej. Gdyby chcieć porównać do czegoś BOTANICA LAB, byłaby to Vegetaria & Vega w Gironie, w której w 2018 zjedliśmy kilka znakomitych wegańskich posiłków (recenzja). Tu i tam wyraźnie widać nie tylko świetny warsztat, ale też wdzięk i biegłość w obróbce warzyw i, szerzej, w przyrządzaniu dań roślinnej kuchni. 

W godzinach lunchowego i wieczornego szczytu restauracja pęka w szwach, więc rezerwacja jest więcej niż wskazana. System rezerwacyjny działa bez zarzutu, daty i godziny można bezkontaktowo ustalać, potwierdzać i zmieniać. Jeżeli z jakichś powodów rezerwacji jednak nie zrobisz, możesz też zaczekać na wolny stolik w ogródku przy kieliszku lub butelce wina. Obsługa jest bardzo przyjazna, pomocna, pełna pozytywnej energii, świadoma istnienia różnistych alergii czy nietolerancji i wyposażona w pełną wiedzę o podawanych potrawach. Dzięki temu oraz świetnej pracy kuchni posiłek w BOTANICA LAB z czystym sumieniem zaliczamy do udanych. I to przez wielkie U. Jeżeli jesteś roślinożercą albo po prostu zatęsknisz w tłusto-makaronowo-mięsnej Bolonii za dużą ilością warzyw, będziesz zachwycona/-y. Tak jak my.

RACHUNEK (za 2 osoby, czyli za 4 dania wytrawne, 2 desery, 4 kieliszki wina, butelkę wody i 4 kawy)

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA

BOTANICA LAB CUCINA