Labneh z pieczonymi pomidorkami.
Był labneh z karmelizowanym bobem, jest labneh z pieczonymi pomidorkami, wkrótce będzie jeszcze jeden pomysł na labneh z bardzo jesiennym składnikiem, ponieważ labneh – moi mili – pasuje do wszystkiego. Świetnie zrobiony labneh z pieczonymi pomidorkami (lub boczniakami) możecie zjeść w stołecznym JOEL na Koszykowej, a jeżeli nie jest Wam po drodze, zróbcie to sobie samodzielnie w domu. Pycha, bardzo warto!
Pieczone pomidory niemal każdej odmiany to hit z definicji, a doskonałym dopełnieniem drobnych, soczystych i aromatycznych pieczonych pomidorków koktajlowych jest kremowy lekki labneh domowej roboty. Jeżeli nie masz czasu albo ochoty go zrobić, jako zamiennika użyj na przykład ricotty lub mascarpone.
Labneh z pieczonymi pomidorkami – SKŁADNIKI:
- labneh domowej roboty – serek z jogurtu, w tym przepisie robię go z jednego kilograma 2% naturalnego jogurtu nadbużańskiego
- ok. 250-300 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki płatków migdałowych, podprażonych na patelni
- płatki chilli
- zioła prowansalskie
- łyżeczka za’ataru
- oliwa extra vergine
Labneh z pieczonymi pomidorkami – PRZEPIS:
- Przygotuj labneh wg tego przepisu. Jogurt wstawiłem na 60 godzin do lodówki. Nie zważyłem powstałego twarożku, ale z 1 kg jogurtu uzyskałem dokładnie tyle labneh, ile potrzeba do podania 2 porcji pomidorków. Twarożek ma ultra gładką i kremową konsystencję (zobacz – labneh tuż po wyjęciu z sita).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W jednym większym lub w dwóch małych naczyniach do zapiekania (użyłem dwóch okrągłych naczynek) umieść umyte pomidorki koktajlowe. Skrop je oliwą, dodaj trochę płatków chilli i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
- Wstaw pomidorki do piekarnika na ok. 15-20 minut.
- W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Płatków nie trzymaj na patelni zbyt długo, bo staną się gorzkie i niesmaczne.
- Gotowy labneh rozprowadź na niedużych płaskich talerzach. Na wierzchu ułóż pomidorki. Do naczyń do zapiekania wlej trochę oliwy, dodaj jeszcze odrobinę płatków chilli i po pół łyżeczki za’ataru. Wymieszaj i tak doprawioną oliwą polej pomidorki. Porcje posyp płatkami migdałowymi, gotowe!