Labneh z pieczonymi pomidorkami.

Był labneh z karmelizowanym bobem, jest labneh z pieczonymi pomidorkami, wkrótce będzie jeszcze jeden pomysł na labneh z bardzo jesiennym składnikiem, ponieważ labneh – moi mili – pasuje do wszystkiego. Świetnie zrobiony labneh z pieczonymi pomidorkami (lub boczniakami) możecie zjeść w stołecznym JOEL na Koszykowej, a jeżeli nie jest Wam po drodze, zróbcie to sobie samodzielnie w domu. Pycha, bardzo warto!

Pieczone pomidory niemal każdej odmiany to hit z definicji, a doskonałym dopełnieniem drobnych, soczystych i aromatycznych pieczonych pomidorków koktajlowych jest kremowy lekki labneh domowej roboty. Jeżeli nie masz czasu albo ochoty go zrobić, jako zamiennika użyj na przykład ricotty lub mascarpone.

Labneh z pieczonymi pomidorkami

Labneh z pieczonymi pomidorkami

Labneh z pieczonymi pomidorkami

Labneh z pieczonymi pomidorkami – SKŁADNIKI:

  • labneh domowej roboty – serek z jogurtu, w tym przepisie robię go z jednego kilograma 2% naturalnego jogurtu nadbużańskiego
  • ok. 250-300 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki płatków migdałowych, podprażonych na patelni
  • płatki chilli
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka za’ataru
  • oliwa extra vergine

Labneh z pieczonymi pomidorkami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh wg tego przepisu. Jogurt wstawiłem na 60 godzin do lodówki. Nie zważyłem powstałego twarożku, ale z 1 kg jogurtu uzyskałem dokładnie tyle labneh, ile potrzeba do podania 2 porcji pomidorków. Twarożek ma ultra gładką i kremową konsystencję (zobacz – labneh tuż po wyjęciu z sita).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. W jednym większym lub w dwóch małych naczyniach do zapiekania (użyłem dwóch okrągłych naczynek) umieść umyte pomidorki koktajlowe. Skrop je oliwą, dodaj trochę płatków chilli i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  4. Wstaw pomidorki do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  5. W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Płatków nie trzymaj na patelni zbyt długo, bo staną się gorzkie i niesmaczne.
  6. Gotowy labneh rozprowadź na niedużych płaskich talerzach. Na wierzchu ułóż pomidorki. Do naczyń do zapiekania wlej trochę oliwy, dodaj jeszcze odrobinę płatków chilli i po pół łyżeczki za’ataru. Wymieszaj i tak doprawioną oliwą polej pomidorki. Porcje posyp płatkami migdałowymi, gotowe!

Labneh z pieczonymi pomidorkami

Labneh z pieczonymi pomidorkami

Labneh z pieczonymi pomidorkami