Karmelizowany bób z labneh.

Jeszcze jeden przepis na bób, inspirowany dwoma innymi pomysłami z poprzednich lat (Bób z mirin, Ziołowy bób z labneh).

Karmelizowany bób ma nieoczywisty, lekko słodki smak, który jednak nie dominuje nad całością (o ile nie przesadzisz z ilością cukru). Pamiętaj o soli, która podbija smak całości. Bób doprawiam tylko młodym tymiankiem i różowym pieprzem, do którego – jak wiadomo – mam wielką słabość. W razie potrzeby sok z grejpfruta możesz zastąpić sokiem z pomarańczy. Idealnym dodatkiem do tak przyrządzonego bobu jest kremowy lekki labneh domowej roboty. Jeżeli nie masz czasu albo ochoty go zrobić, użyj ricotty, mascarpone lub innego podobnego serka.

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • labneh, czyli lekki twarożek z jogurtu wg tego przepisu (używam 1 kg jogurtu nadbużańskiego 2%, który mieszam z łyżeczką różowej soli himalajskiej)
  • 600 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki; taką ilość otrzymasz z ok. 1 kg surowego bobu)
  • sok wyciśnięty z jednego grejpfruta
  • 3 łyżki cukru kokosowego (u mnie: jaggery, czyli cukier kokosowy w cząstkach)
  • łyżka listków tymianku
  • kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli różowej himalajskiej, roztartej w moździerzu
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Karmelizowany bób z labneh – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh wg tego przepisu. Jogurt wstawiłem na 48 godzin do lodówki. Nie zważyłem powstałego twarożku, ale z 1 kg jogurtu uzyskałem dokładnie tyle labneh, ile potrzeba do podania 2 porcji tego dania. Twarożek ma niesamowicie gładką i kremową konsystencję.
  2. Ugotuj bób (ok. 3 minuty od momentu wrzutki do wrzątku), ostudź pod zimną bieżącą wodą i obierz ze skórki.
  3. W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy, dodaj ugotowany wcześniej bób i listki tymianku.
  4. Wlej trochę soku z grejpfruta (sok powinien zredukować się całkowicie, dlatego wystarczy niewielka ilość) i dodaj cukier kokosowy.
  5. Gotuj, mieszając, aż płyn odparuje, a bób pokryje się glazurą. Pod koniec dodaj czerwony pieprz (w całości) oraz gałkę muszkatołową i sól.
  6. Labneh wyłóż na talerze i rozprowadź, tworząc wyściółkę, na której umieścisz bób. Na labneh przełóż bób. Całość posyp grubo posiekanymi pistacjami, gotowe!

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh

Karmelizowany bób z labneh