Ciasteczka z masła orzechowego.

Ciasteczka z masła orzechowego – cztery składniki, mało roboty, pycha efekt! Ciasto miksuję najpierw w blenderze Magimix, a później dodaję jaggery, który nadaje całości karmelowego smaku i wyjątkowej, nieco ziarnistej struktury.

Jaggery (palm jaggery) to po prostu cukier kokosowy, a konkretnie nieprzetworzona (surowa) wersja cukru z nektaru palmy kokosowej, który możesz kupić w sklepach z żywnością funkcjonalną. W braku takiego słodzidła spokojnie możesz użyć np. ciemnego muscovado lub cukru trzcinowego – ciasteczka będą miały trochę gładszą konsystencję, ale nie przestaną oszałamiać aromatem i smakiem 😉

Blender, którego używam w tym przepisie to mocarny Power Blender Magimix, który znajdziesz w e-sklepie RONIC. Zmiksowanie lepkiego masła orzechowego, jajek i mielonych orzechów to nie lada wyzwanie, a blender Magimix podołał zadaniu. W trakcie blendowania masę na ciastka kilkukrotnie przemieszałem dodaną do blendera szpatułką. Więcej nt. blendera przeczytasz tutaj, tutaj oraz w przepisie na pyszne wegańskie gofry.

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery – SKŁADNIKI na ok. 30 ciastek:

  • 300 g masła z orzechów laskowych (albo innego), czystego i niesłodzonego
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 70 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów pekan (albo dowolnych innych wiórków po oleju orzechowym lub po prostu mielonych orzechów)
  • ok. 80-100 g palm jaggery
  • orzechy do dekoracji

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. W kielichu Power Blendera Magimix umieść jajka, masło orzechowe i wiórki orzechowe (albo zmielone orzechy). Zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Przełóż masę z blendera do miski, rozkrusz w palcach jaggery i wymieszaj ręcznie, rozgniatając ewentualne grudki słodzidła i zagniatając całość jak ciasto. Gotowa masa powinna mieć postać bardzo gęstej pasty.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki lub np. małej gałkownicy do lodów (takiej, jak używana przeze mnie w tym przepisie – o średnicy ok. 5 cm) odmierzaj porcje ciasta i formuj ciastka, kolejno układając je na blasze. Prezencją ciastek nie warto się przejmować, powinny wyglądać jak domowe (zobacz). Przed wstawieniem do pieca w ciastka możesz wcisnąć połówki orzecha, np. włoskiego lub pekan.
  5. Wstaw blachę do piekarnika na środkowy poziom na ok. 12 minut.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie przenieś ciastka na kratkę, by przestygły i nabrały zwartej konsystencji.

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery

Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery