Ciasteczka z masła orzechowego.
Ciasteczka z masła orzechowego – cztery składniki, mało roboty, pycha efekt! Ciasto miksuję najpierw w blenderze Magimix, a później dodaję jaggery, który nadaje całości karmelowego smaku i wyjątkowej, nieco ziarnistej struktury.
Jaggery (palm jaggery) to po prostu cukier kokosowy, a konkretnie nieprzetworzona (surowa) wersja cukru z nektaru palmy kokosowej, który możesz kupić w sklepach z żywnością funkcjonalną. W braku takiego słodzidła spokojnie możesz użyć np. ciemnego muscovado lub cukru trzcinowego – ciasteczka będą miały trochę gładszą konsystencję, ale nie przestaną oszałamiać aromatem i smakiem ;)
Blender, którego używam w tym przepisie to mocarny Power Blender Magimix, który znajdziesz w e-sklepie RONIC. Zmiksowanie lepkiego masła orzechowego, jajek i mielonych orzechów to nie lada wyzwanie, a blender Magimix podołał zadaniu. W trakcie blendowania masę na ciastka kilkukrotnie przemieszałem dodaną do blendera szpatułką. Więcej nt. blendera przeczytasz tutaj, tutaj oraz w przepisie na pyszne wegańskie gofry.
Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery – SKŁADNIKI na ok. 30 ciastek:
- 300 g masła z orzechów laskowych (albo innego), czystego i niesłodzonego
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 70 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów pekan (albo dowolnych innych wiórków po oleju orzechowym lub po prostu mielonych orzechów)
- ok. 80-100 g palm jaggery
- orzechy do dekoracji
Ciasteczka z masła orzechowego słodzone jaggery – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- W kielichu Power Blendera Magimix umieść jajka, masło orzechowe i wiórki orzechowe (albo zmielone orzechy). Zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.
- Przełóż masę z blendera do miski, rozkrusz w palcach jaggery i wymieszaj ręcznie, rozgniatając ewentualne grudki słodzidła i zagniatając całość jak ciasto. Gotowa masa powinna mieć postać bardzo gęstej pasty.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki lub np. małej gałkownicy do lodów (takiej, jak używana przeze mnie w tym przepisie – o średnicy ok. 5 cm) odmierzaj porcje ciasta i formuj ciastka, kolejno układając je na blasze. Prezencją ciastek nie warto się przejmować, powinny wyglądać jak domowe (zobacz). Przed wstawieniem do pieca w ciastka możesz wcisnąć połówki orzecha, np. włoskiego lub pekan.
- Wstaw blachę do piekarnika na środkowy poziom na ok. 12 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie przenieś ciastka na kratkę, by przestygły i nabrały zwartej konsystencji.