Bane Mote – puszysty naleśnik ryżowy z Birmy. Rewelacyjny!

Bane Mote to popularny birmański street food, genialny w swej prostocie. Jest naturalnie bezglutenowy, z prostych bazowych składników, słodzony palm jaggery czyli nieprzetworzoną (nierafinowaną) wersją cukru z nektaru palmy kokosowej, który możesz kupić w sklepach z żywnością funkcjonalną. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to, że drożdże potrzebują czasu. Masa na naleśniki wyrasta ok. 4 godziny, a samo smażenie zajmuje już bardzo niewiele czasu.

Bane Mote mają same zalety – doskonałą strukturę, genialny smak, wyjątkową miękkość i stabilną puszystość, która nie zniknie, nawet jeżeli usmażysz placki dziś i odłożysz je w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Te złociste, maślane, cudnie mięciutkie, puchate naleśniki najwspanialsze są jeszcze ciepłe, jedzone chwilę po zdjęciu z patelni, ale na zimno również smakują doskonale, dlatego świetnie sprawdzają się też jako bezglutenowy zamiennik pieczywa.

Smażę je regularnie od kilku tygodni, ponieważ są nie tylko pyszne, ale i ekonomiczne – 5 placków wystarcza nam na 2 śniadania dla 2 osób. Do smażenia używam małej patelni z nieprzywierającą powłoką o średnicy 18 cm.

Na podstawie tego przepisu z moimi małymi modyfikacjami (nie dodaję jogurtu ani proszku do pieczenia, a drożdży używam świeżych, ponieważ uważam, że dają lepsze rezultaty)

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote – SKŁADNIKI na 5 sztuk:

Zaczyn drożdżowy

  • ok. 12 g świeżych drożdży
  • łyżeczka palm jaggery (albo cukru kokosowego w postaci sypkiej)
  • 25 ml ciepłego świeżego mleka, półtłustego lub tłustego (nie UHT i nie gorącego, żeby nie unicestwić drożdży)
  • łyżka mąki ryżowej

Ciasto

  • 120 g palm jaggery (albo cukru kokosowego w postaci sypkiej)
  • 120 ml wody mineralnej
  • 300 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki soli roztartej w moździerzu
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 200 ml wody mineralnej
  • 3 łyżki roztopionego ghee lub masła klarowanego
  • niebieski mak lub inne dodatki (sezam, czarnuszka, suszone płatki kokosa, etc.)

Bane Mote – PRZEPIS:

  1. W małej misce przygotuj zaczyn drożdżowy: rozkruszone świeże drożdże połącz z jaggery lub cukrem, mlekiem i odrobiną mąki ryżowej, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Gotowy zaczyn wygląda tak: zobacz.
  2. W rondelku, mieszając, rozpuść jaggery (lub cukier kokosowy) w 120 ml wody. Jaggery rozpuszcza się bardzo szybko. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W misce umieść przesianą mąkę ryżową i sól roztartą w moździerzu. Dodaj roztrzepane jajka oraz rozpuszczony jaggery. Wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodaj 200 ml wody. Na koniec dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny.
  4. Po 4 godzinach dodaj do ciasta 2 łyżki rozpuszczonego ghee i wymieszaj. Rozpuść trzecią łyżkę ghee i przelej do miseczki.
  5. Przy pomocy silikonowego pędzelka natłuść patelnię rozpuszczonym ghee. Wlej porcję ciasta (na wysokość ok. 1 cm = pojemność ok. 1,5 chochli). Posyp ciasto niebieskim makiem (lub innym dodatkiem) i przykryj patelnię pokrywką. Smaż na małym ogniu równe 5 minut.
  6. Po 5 minutach zdejmij pokrywkę, po czym silikonowym pędzelkiem posmaruj krawędzie placka i przy pomocy łopatki odwróć go na drugą stronę. Naleśnik jest sprężysty, dzięki czemu przekłada się bardzo łatwo. Smaż równe 2 minuty bez przykrycia, po czym usmażony przerzuć na talerz stroną obsypaną makiem ku górze.
  7. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania ciasta.
  8. Placki są tak pyszne, że nie potrzebują żadnej oprawy. Znikają w okamgnieniu. Wystarczy dobra kawa i fajny widok z okna 🙂 Dziś podaję przepis na wersję bazową, a wkrótce kolejne – bardziej urozmaicone, smacznego!

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy

Bane Mote czyli puszysty naleśnik ryżowy