Grillowane bakłażany.

Grillowane bakłażany będą smakować wspaniale pod warunkiem, że zrobisz jedną prostą rzecz: na patelni nie utopisz ich w oliwie. Wysokiej jakości patelnia grillowa z nieprzywierającą powłoką ma kolosalne znaczenie dla właściwego smażenia/grillowania warzyw, szczególnie tak intensywnie wchłaniających tłuszcze jak bakłażan. Niektórzy wskazują, że patelnię grillową powinno się rozgrzać tak mocno, by przed położeniem na niej produktu do smażenia niemal zaczęła dymić. Ze szwajcarskimi patelniami o nieprzywierającej powłoce wzmocnionej diamentami należy postępować inaczej. Dzięki temu, że diament doskonale przewodzi i rozprowadza ciepło, patelnię wystarczy tylko nagrzać na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym zmniejszyć ogień i gotowe: można grillować. Co ważne, na minimalnej ilości tłuszczu albo całkiem bez tłuszczu, w zależności od upodobań. Taki sposób przygotowania bakłażana lubię najbardziej. Nie ma nic gorszego niż bakłażan, który podczas smażenia pływa w kałuży tłuszczu, niczym gąbka wchłaniając go z patelni. Nieporównanie lepszym rozwiązaniem jest usmażyć bakłażana na minimalnej ilości tłuszczu, po czym doprawić go dobrej jakości oliwą tłoczoną na zimno. Różnica, szczególnie na poziomie smaku i walorów zdrowotnych jest nieporównywalna.

Bakłażany podałem ze znakomitym włoskim, kremowym serem pleśniowym Marenchino Ducato, który powstaje z mieszanki trzech rodzajów mleka (krowiego – 60%, owczego – 30% i koziego 10%) i składa się tylko z mleka, podpuszczki i soli. Marenchino po przekrojeniu na pół widowiskowo się rozlał, a jego kremowa półpłynna konsystencja okazała się wyjątkowo sprzyjać połączeniu z bakłażanem. W razie potrzeby sięgnij po inny ser, nawet nieco twardszy, jak choćby dobrej jakości feta. Jeżeli natomiast wolisz wersję wegańską, nic prostszego – poprzestań na roślinnych dodatkach, czyli ziołach i orzechach.

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • ok. 200 g miękkiego sera, na przykład Marenchino Ducato (lub podobnego łatwo rozpływającego się sera; Burrata di Bufala też będzie OK)
  • garść orzechów pekan (lub włoskich)
  • garść listków świeżego oregano
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • odrobina oleju

Grillowane bakłażany – PRZEPIS:

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry.
  2. Rozgrzej patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką. Silikonowym pędzelkiem natłuść powierzchnię patelni odrobiną oleju. Układaj kolejno plastry bakłażana w jednej warstwie i grilluj partiami, aż zmiękną i pojawią się na nich ładne zapieczone paski.
  3. Gotowe grillowane plastry bakłażana ułóż na talerzach i dodaj ser, pozwalając mu swobodnie ‚rozlać’ się. 
  4. Całość skrop oliwą jak najlepszej jakości (np. UnOlivo) i posyp pokruszonymi w dłoniach orzechami pekan, listkami oregano oraz pieprzem z moździerza i solą.

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany

Grillowane bakłażany