Ciecierzyca ze szpinakiem i dynią.
Z kilku skrzyń dyni, kupionych u Majlertów „na zimę” w sierpniu i wrześniu ubiegłego roku, został mi ostatni butternut, postanowiłem więc ugotować coś ku jego czci i chwale ;) Tak oto powstało pyszne, w 100% roślinne obiadowe danie bogate w białko. Jest tak proste, że wymaga ledwie trzech głównych składników, tj. suchej ciecierzycy, świeżego szpinaku i dyni.
Gotowanie namoczonej wcześniej ciecierzycy oraz pieczenie dyni piżmowej trwa mniej więcej tyle samo, choć ciecierzycę możesz ugotować także dzień wcześniej, a w czasie pieczenia dyni napić się kawy i obejrzeć coś na Netflixie.
Ciecierzyca lubi przyprawy i kwaskowaty smak, stąd nie żałuję ani jednego, ani drugiego. Do natłuszczenia dyni będziesz potrzebować tylko trochę doprawionej pimentonem oliwy, warto jednak przygotować jej więcej, a nadwyżkę dolać do ciecierzycy – dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.
Ciecierzyca ze szpinakiem i dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- pół dyni piżmowej
- ok. 250 g suchej ciecierzycy do namoczenia
- 200 g szpinaku (baby)
- sok z połowy limonki
- oliwa extra vergine
- łyżeczka łagodnego pimentonu (pimenton dulce)
- suszona papryczka chilli (u mnie: Ghost pepper)
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, białej gorczycy – roztartych w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
Ciecierzyca ze szpinakiem i dynią – PRZEPIS:
- Suchą ciecierzycę wsyp do miski, zalej wodą (do pełna) i namocz przez noc (zobacz).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Namoczoną ciecierzycę odcedź i ugotuj (ok. 50-60 minut). Możesz także ugotować ją dzień wcześniej.
- W tym czasie, przy pomocy obieraczki do warzyw obierz butternut ze skórki. Łyżką wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój dynię wzdłuż na kawałki; średnią dynię najlepiej pokroić na 8 części.
- W słoiku (jak w shakerze) wymieszaj solidny chlust oliwy z kopiastą łyżeczką pimentonu.
- Przy pomocy pędzelka natłuść oliwą z przyprawami kawałki dyni z każdej strony, po czym ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw dynię do piekarnika na ok. 50-60 minut.
- W głębokiej i natłuszczonej oliwą patelni podsmaż ugotowaną wcześniej ciecierzycę przez kilka minut.
- Następnie, partiami dodawaj liście świeżego szpinaku i mieszaj, by zredukować ich objętość.
- Na koniec dopraw danie solą i przyprawami roztartymi w moździerzu oraz wlej resztę oliwy z pimentonem i sok z limonki.
- Na talerzach ułóż po kawałku (lub dwóch) upieczonej dyni wraz z porcją ciecierzycy ze szpinakiem. Na koniec skrop oliwą i podawaj.