Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło.
Bób, fenkuł, cytron, belona – pyszna zielona sałatka z patelni.
Dobrze jest w lutym skonstatować, że zamrażarka wciąż zawiera całkiem spore zapasy pysznego, zamrożonego latem bobu. W sezonie, zarówno do tego, jak i do wszelkich innych przepisów z bobem polecam świeże zielone fasolki. Jeżeli korzystasz z tego przepisu w czasie, gdy bób kusi z każdego straganu, zacznij od ugotowania go i obrania ze skórki (Jak to zrobić – instrukcja).
Typowo zimowy owoc – kwaskowaty cytron – wzbogaca całość, ale nie jest niezbędny. Dodaję, ponieważ mam całkiem spore ilości, a cytron z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Cytron dodaj na sam koniec, kiedy zdejmiesz patelnię z ognia; nie duś go z warzywami, bo stanie się gorzki.
Bardzo smaczne, portugalskie rybki w puszce (dowolne, u mnie belona) możesz zastąpić fajną wędzoną rybą. Doskonale sprawdzi się np. troć czy pstrąg. Wspaniałym dodatkiem będzie również gravlax albo matiasy.
Sprawdź też inne przepisy z cytronem.
Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło – SKŁADNIKI:
- 600 g bobu (u mnie: zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki)
- 2 szalotki
- fenkuł
- cytron średniej wielkości
- puszka rybek (np. belona)
- po pół łyżeczki pieprzu, czarnej gorczycy, nasion fenkułu, kminu rzymskiego – roztarte w moździerzu
- 1 suszona papryczka chilli Malagueta, roztarta w moździerzu
- sok z 1 limonki
- garść listków kolendry
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- garść limonkowych chipsów z ciecierzycy – przepis
Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło – PRZEPIS:
- Do głębokiej patelni wlej oliwę i dodaj cebulę posiekaną w krążki.
- W czasie, gdy cebula dusi się na patelni, przekrój bulwę fenkułu wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Dodaj do cebuli, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś ok. 5 minut (w razie potrzeby trochę dłużej) do momentu, aż zacznie mięknąć.
- W tym czasie przy pomocy obieraczki do warzyw cienko obierz cytron ze skórki. Pokrój owoc w plastry, a następnie na kawałki.
- Do warzyw na patelni dodaj (u mnie: uprzednio rozmrożony) bób oraz wszystkie przyprawy roztarte wcześniej w moździerzu. Wymieszaj i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z limonki i chlust oliwy, dodaj cytron i posiekane listki kolendry. Wymieszaj i przełóż na duży talerz. Dodaj rybki, posyp chipsami z ciecierzycy i podawaj.