Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło.

Bób, fenkuł, cytron, belona – pyszna zielona sałatka z patelni.

Dobrze jest w lutym skonstatować, że zamrażarka wciąż zawiera całkiem spore zapasy pysznego, zamrożonego latem bobu. W sezonie, zarówno do tego, jak i do wszelkich innych przepisów z bobem polecam świeże zielone fasolki. Jeżeli korzystasz z tego przepisu w czasie, gdy bób kusi z każdego straganu, zacznij od ugotowania go i obrania ze skórki (Jak to zrobić – instrukcja). 

Typowo zimowy owoc – kwaskowaty cytron – wzbogaca całość, ale nie jest niezbędny. Dodaję, ponieważ mam całkiem spore ilości, a cytron z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Cytron dodaj na sam koniec, kiedy zdejmiesz patelnię z ognia; nie duś go z warzywami, bo stanie się gorzki. 

Bardzo smaczne, portugalskie rybki w puszce (dowolne, u mnie belona) możesz zastąpić fajną wędzoną rybą. Doskonale sprawdzi się np. troć czy pstrąg. Wspaniałym dodatkiem będzie również gravlax albo matiasy.

Sprawdź też inne przepisy z cytronem.

Bób z fenkułem

Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło – SKŁADNIKI:

  • 600 g bobu (u mnie: zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki)
  • 2 szalotki
  • fenkuł
  • cytron średniej wielkości
  • puszka rybek (np. belona)
  • po pół łyżeczki pieprzu, czarnej gorczycy, nasion fenkułu, kminu rzymskiego – roztarte w moździerzu
  • 1 suszona papryczka chilli Malagueta, roztarta w moździerzu
  • sok z 1 limonki
  • garść listków kolendry
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • garść limonkowych chipsów z ciecierzycy – przepis

Bób z fenkułem – wspaniała sałatka na ciepło – PRZEPIS:

  1. Do głębokiej patelni wlej oliwę i dodaj cebulę posiekaną w krążki.
  2. W czasie, gdy cebula dusi się na patelni, przekrój bulwę fenkułu wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Dodaj do cebuli, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś ok. 5 minut (w razie potrzeby trochę dłużej) do momentu, aż zacznie mięknąć.
  3. W tym czasie przy pomocy obieraczki do warzyw cienko obierz cytron ze skórki. Pokrój owoc w plastry, a następnie na kawałki.
  4. Do warzyw na patelni dodaj (u mnie: uprzednio rozmrożony) bób oraz wszystkie przyprawy roztarte wcześniej w moździerzu. Wymieszaj i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z limonki i chlust oliwy, dodaj cytron i posiekane listki kolendry. Wymieszaj i przełóż na duży talerz. Dodaj rybki, posyp chipsami z ciecierzycy i podawaj.

Bób z fenkułem

Bób z fenkułem