Bolonia co przywieźć.

Co warto kupić w stolicy kipiącego od smaków regionu Emilia-Romagna i przywieźć ze sobą do domu?

Czytaj też: Gdzie w Bolonii na wino i po wino?

Co przywieźć z miasta i regionu, który słynie z takich smakołyków jak Parmigiano Reggiano dojrzewający od 12/24 miesięcy do 100+ miesięcy, Prosciutto (nie tylko) di Parma czy Aceto Balsamico Tradizionale? Parmigiano i Balsamico to rzeczy obowiązkowe, ale na tym nie koniec. Jedną z wielkich zalet Bolonii jest bogactwo butików, wyspecjalizowanych w sprzedaży lokalnych włoskich produktów, sprowadzanych z najdalszych zakątków Półwyspu Apenińskiego. Dzięki temu bez problemu kupisz tu na przykład nie tylko znakomite sery z Emilia Romagna, ale też z Lombardii, Piemontu, Kampanii, Apulii, Toskanii, Sycylii czy Sardynii. To samo dotyczy win, czekolady, miodów i wielu innych smakołyków. Bolonia równa się zakupowa bonanza, a jakby tego było mało, butiki, w których warto robić zakupy ulokowane są w większości w samym sercu miasta. Jeżeli zatem nie masz czasu lub ochoty na dłuższe spacery, niemal wszystko czego dusza zapragnie znajdziesz w labiryncie kilku kameralnych, często zatłoczonych uliczek: Via Drapperie, Via Clavature, Via Pescherie Vecchie i Via del Pratello.

Bolonia co przywieźć

Poniższy zestaw przygotowaliśmy na podstawie zakupów przy okazji dwóch wizyt w Bolonii (jednej samochodem w 2019, drugiej samolotem w 2022). Do jednej walizki o wadze 23 kg spokojnie możesz spakować 7-8 butelek wina, dwie walizki to już 15-16 butelek. Korzystamy z tej opcji regularnie, niezależnie od winnych zakupów online. Przeczytaj też: Jak spakować wina do samolotu?

Aceto Balsamico Tradizionale

Autentyczny, czysty, wytwarzany zgodnie z tradycją, czyli z odpowiednią dozą atencji, długo dojrzewający Aceto Balsamico Tradizionale to wspaniała przyprawa, która pięknie dopełnia cały szereg potraw i deserów. Produkcji Balsamico wyjątkowo sprzyja klimat regionu, czyli upalne słoneczne lato i chłodna łagodna zima. Wybór octów w Modenie i Bolonii jest nieskończony, możesz przebierać między różnymi okresami starzenia. Jeżeli nie chcesz inwestować w extra vecchio, kup któryś z młodszych vecchio. Ważne, by producent był uznany, a ocet prawdziwy. Więcej o occie przeczytasz tu: Jak powstaje prawdziwy ocet balsamiczny (Modena)

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Sery

Z Bolonii nie wypada wyjechać bez Parmezanu, to pewne. Pozostałe sery kupuj wedle uznania :) Autentyczny Parmigiano Reggiano ma jedyną w swoim rodzaju charakterystyczną ziarnistą strukturę, niezwykły mleczno-maślany aromat i absolutnie doskonały smak. Może dojrzewać od 12/24 do przeszło 100 miesięcy, choć trzeba przyznać, że Parmezan z małej niszowej manufaktury działającej w oparciu o wysokie standardy i dojrzewający 50 czy 60 miesięcy pod względem smaku właściwie nie ustępuje Parmigiano Reggiano, który dojrzewał miesięcy sto. Setkę warto kupić i zjeść dla szpanu lub satysfakcji, że spróbowało się sera, który jest trudno dostępny i wytwarzany w krótkich seriach, ale na co dzień w zupełności wystarczy taki, który dojrzewał 36, 40 czy 50 miesięcy. Byle był oryginalny. A Włosi najczęściej sięgają w kuchni po Parmigiano, który liczy sobie nie więcej niż 36-/40-miesięcy, ponieważ właśnie taki ser uznają za najsmaczniejszy. Stumiesięczne Parmigiano Reggiano traktują bardziej jako atrakcję przeznaczoną turystom, takim jak my. Setkę kupiliśmy kilka lat temu na Terra Madre, zjedliśmy i mamy z głowy. Teraz najczęściej używamy Parmigiano Reggiano dojrzewającego od 36 do 60 miesięcy.

Poza wiekiem Parmigiano, warto zwrócić uwagę na te, które powstają w 100% z mleka od krów rasy białej (Vacca Bianca Modenese) albo czerwonej (Vacca Rossa). Rasa Bianca jest zagrożona, w związku z czym sery z jej mleka są droższe i trudniej dostępne. Obydwa rodzaje Parmezanu smakują jak milion dolarów!

Czytaj też: Jak powstaje Parmezan

Adresy:

  • Salumeria Simoni, Via Drapperie 5/2a, Bolonia i inne okoliczne sklepiki
  • Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
  • Eataly Bologna, Via degli Orefici 19

Tak się dzieje, kiedy za bardzo lubisz ser…

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Formaggiera na świeżo starty Parmigiano Reggiano

„Cukiernica” na Parmigiano, wbrew pozorom całkiem przydatny gadżet.

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Wina

Po znakomite wina Vittorio Graziano pojechaliśmy do jego winnicy w Castelvetro, a pozostałe kupiliśmy w większości w Bolonii, m.in. w Enoteca Storica Faccioli, Drogheria Gilberto, Medulla Vini i Eataly.

Adresy: 

  • Enoteca Storica Faccioli przy Via Altabella 15/B, Bolonia
  • Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
  • Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
  • Eataly Bologna, Via degli Orefici 19

Bolonia co przywieźć

Bolonia co przywieźć

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Miody

Włosi produkują wspaniałe miody, a te, które wytwarzane są w górach i na wyspach nie mają sobie równych. Dodatkowo, Pasieka Amodeo Carlo jest certyfikowana przez włoski Slow Food, a paleta miodów spod tego szyldu zdaje się nie mieć końca. Miody z kwiatów tymianku, kopru, bluszczu, jeżyny, cytryny, mandarynki, pomarańczy, kasztanowca, eukaliptusa, siekiernicy i całej masy innych dzikich roślin co roku zachwycają bogactwem i intensywnością smaków. Od włoskich miodów jesteśmy uzależnieni od dawna i nawet nie próbujemy z tym walczyć.

Warto również pamiętać, że organiczne miody z południa Europy mają tę przewagę nad miodami z innych regionów, że np. na Sycylii czy Sardynii okres wegetacji roślin trwa przez cały rok. Oznacza to, że pszczoły zawsze mają coś naturalnego do jedzenia i nigdy nie są narażone na zabójcze dla ich kondycji i dobrostanu „dokarmianie” cukrem, tak jak ma to miejsce między innymi w Polsce, szczególnie w przypadku bezrozumnie pazernych pszczelarzy, którzy nie pozostawiają pszczołom na zimę wystarczającej ilości ich naturalnego pożywienia.

Adresy:

  • Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
  • Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
  • Eataly przy Via degli Orefici 19
  • Mercato delle Erbe w Bolonii
  • Mercato Storico Albinelli w Modenie

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Czekolada

Nasze ulubione włoskie czekolady dzielą się na dwie podstawowe grupy: Domori z Piemontu i Modica z Sycylii. Domori i Modica reprezentują całkiem odmienne style przetwarzania kakao i dlatego doskonale się uzupełniają. W Bolonii bez trudu kupisz obydwa rodzaje, podobnie jak toskańską Amedei. Antyczne czekolady Modica wytwarza relatywnie spora grupa producentów, warto więc próbować różnych tabliczek. Więcej o dobrej czekoladzie możesz poczytać tutaj.

Adresy:

  • Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
  • Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
  • Eataly przy Via degli Orefici 19

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Ciasta i ciasteczka

Słynna na całym świecie Torta Barozzi to szatańsko czekoladowe ciasto o gęstej i zwartej strukturze, wypiekane nieprzerwanie od 1886 roku w Pasticceria Gollini Torta Barozzi w Vignola, małym urokliwym miasteczku nieopodal Modeny. Recepturę Torta Barozzi (której pierwsza wersja nazywała się po prostu „torta nera”) opracował cukiernik Eugenio Gollini. Jego cukiernia Pasticceria Eugenio Gollini – w samym sercu Vignola funkcjonuje do dziś, prowadzona przez kolejne pokolenia familii Gollini, a sława wymyślonego przez Eugenio ciasta dawno temu przekroczyła granice prowincji Emilia-Romania. Torta Barozzi nie zawiera mąki, jest naturalnie bezglutenowa i wolna od jakichkolwiek sztucznych dodatków. Podstawowe składniki to gorzka czekolada, mielone migdały, kawa i oczywiście wysokiej jakości balsamico.

Z kolei do takich miejsc, jak Azienda Agricola Fattoria Sgarabattola przy Via Sgarabattola w małej wiosce Zocca trafisz, podróżując od mieścinki do mieścinki po emiliańskiej prowincji. W małych lokalnych sklepikach najprościej o pełne glutenu prezenty dla rodziny i znajomych, wszyscy byli zadowoleni, więc musiały smakować :)

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Kawa

Bardzo dobre ziarna, między innymi takie jak Arabica Gardelli (Mzungu, Uganda) z nutami borówek, wiśni, śliwek i gorzkiej czekolady kupisz w kawiarni specialty w Bolonii Aroma – Il piacere del caffè, o której pisaliśmy tutaj.

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Wytrawne i słodkie konfitury

Do serów jak znalazł. Pory z pomarańczą (mocno wytrawna) oraz moszcz winogronowy ze śliwkami, gruszkami, brzoskwiniami, figą i pigwą (słodka).

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Włoskie piwo bg

Gdziekolwiek nie jestem, wewnętrzny imperatyw nakazuje sprawdzić, jak ma się lokalny przemysł piwowarski w wersji gluten free. Ten z obrazka ma się nieźle!

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna
cdn.

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna

Bolonia co przywieźć ze stolicy regionu Emilia-Romagna