Bolonia co przywieźć.
Co warto kupić w stolicy kipiącego od smaków regionu Emilia-Romagna i przywieźć ze sobą do domu?
Czytaj też: Gdzie w Bolonii na wino i po wino?
Co przywieźć z miasta i regionu, który słynie z takich smakołyków jak Parmigiano Reggiano dojrzewający od 12/24 miesięcy do 100+ miesięcy, Prosciutto (nie tylko) di Parma czy Aceto Balsamico Tradizionale? Parmigiano i Balsamico to rzeczy obowiązkowe, ale na tym nie koniec. Jedną z wielkich zalet Bolonii jest bogactwo butików, wyspecjalizowanych w sprzedaży lokalnych włoskich produktów, sprowadzanych z najdalszych zakątków Półwyspu Apenińskiego. Dzięki temu bez problemu kupisz tu na przykład nie tylko znakomite sery z Emilia Romagna, ale też z Lombardii, Piemontu, Kampanii, Apulii, Toskanii, Sycylii czy Sardynii. To samo dotyczy win, czekolady, miodów i wielu innych smakołyków. Bolonia równa się zakupowa bonanza, a jakby tego było mało, butiki, w których warto robić zakupy ulokowane są w większości w samym sercu miasta. Jeżeli zatem nie masz czasu lub ochoty na dłuższe spacery, niemal wszystko czego dusza zapragnie znajdziesz w labiryncie kilku kameralnych, często zatłoczonych uliczek: Via Drapperie, Via Clavature, Via Pescherie Vecchie i Via del Pratello.
Bolonia co przywieźć
Poniższy zestaw przygotowaliśmy na podstawie zakupów przy okazji dwóch wizyt w Bolonii (jednej samochodem w 2019, drugiej samolotem w 2022). Do jednej walizki o wadze 23 kg spokojnie możesz spakować 7-8 butelek wina, dwie walizki to już 15-16 butelek. Korzystamy z tej opcji regularnie, niezależnie od winnych zakupów online. Przeczytaj też: Jak spakować wina do samolotu?
Aceto Balsamico Tradizionale
Autentyczny, czysty, wytwarzany zgodnie z tradycją, czyli z odpowiednią dozą atencji, długo dojrzewający Aceto Balsamico Tradizionale to wspaniała przyprawa, która pięknie dopełnia cały szereg potraw i deserów. Produkcji Balsamico wyjątkowo sprzyja klimat regionu, czyli upalne słoneczne lato i chłodna łagodna zima. Wybór octów w Modenie i Bolonii jest nieskończony, możesz przebierać między różnymi okresami starzenia. Jeżeli nie chcesz inwestować w extra vecchio, kup któryś z młodszych vecchio. Ważne, by producent był uznany, a ocet prawdziwy. Więcej o occie przeczytasz tu: Jak powstaje prawdziwy ocet balsamiczny (Modena)
Sery
Z Bolonii nie wypada wyjechać bez Parmezanu, to pewne. Pozostałe sery kupuj wedle uznania :) Autentyczny Parmigiano Reggiano ma jedyną w swoim rodzaju charakterystyczną ziarnistą strukturę, niezwykły mleczno-maślany aromat i absolutnie doskonały smak. Może dojrzewać od 12/24 do przeszło 100 miesięcy, choć trzeba przyznać, że Parmezan z małej niszowej manufaktury działającej w oparciu o wysokie standardy i dojrzewający 50 czy 60 miesięcy pod względem smaku właściwie nie ustępuje Parmigiano Reggiano, który dojrzewał miesięcy sto. Setkę warto kupić i zjeść dla szpanu lub satysfakcji, że spróbowało się sera, który jest trudno dostępny i wytwarzany w krótkich seriach, ale na co dzień w zupełności wystarczy taki, który dojrzewał 36, 40 czy 50 miesięcy. Byle był oryginalny. A Włosi najczęściej sięgają w kuchni po Parmigiano, który liczy sobie nie więcej niż 36-/40-miesięcy, ponieważ właśnie taki ser uznają za najsmaczniejszy. Stumiesięczne Parmigiano Reggiano traktują bardziej jako atrakcję przeznaczoną turystom, takim jak my. Setkę kupiliśmy kilka lat temu na Terra Madre, zjedliśmy i mamy z głowy. Teraz najczęściej używamy Parmigiano Reggiano dojrzewającego od 36 do 60 miesięcy.
Poza wiekiem Parmigiano, warto zwrócić uwagę na te, które powstają w 100% z mleka od krów rasy białej (Vacca Bianca Modenese) albo czerwonej (Vacca Rossa). Rasa Bianca jest zagrożona, w związku z czym sery z jej mleka są droższe i trudniej dostępne. Obydwa rodzaje Parmezanu smakują jak milion dolarów!
Czytaj też: Jak powstaje Parmezan
Adresy:
- Salumeria Simoni, Via Drapperie 5/2a, Bolonia i inne okoliczne sklepiki
- Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
- Eataly Bologna, Via degli Orefici 19
Tak się dzieje, kiedy za bardzo lubisz ser…
Formaggiera na świeżo starty Parmigiano Reggiano
„Cukiernica” na Parmigiano, wbrew pozorom całkiem przydatny gadżet.
Wina
Po znakomite wina Vittorio Graziano pojechaliśmy do jego winnicy w Castelvetro, a pozostałe kupiliśmy w większości w Bolonii, m.in. w Enoteca Storica Faccioli, Drogheria Gilberto, Medulla Vini i Eataly.
Adresy:
- Enoteca Storica Faccioli przy Via Altabella 15/B, Bolonia
- Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
- Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
- Eataly Bologna, Via degli Orefici 19
Miody
Włosi produkują wspaniałe miody, a te, które wytwarzane są w górach i na wyspach nie mają sobie równych. Dodatkowo, Pasieka Amodeo Carlo jest certyfikowana przez włoski Slow Food, a paleta miodów spod tego szyldu zdaje się nie mieć końca. Miody z kwiatów tymianku, kopru, bluszczu, jeżyny, cytryny, mandarynki, pomarańczy, kasztanowca, eukaliptusa, siekiernicy i całej masy innych dzikich roślin co roku zachwycają bogactwem i intensywnością smaków. Od włoskich miodów jesteśmy uzależnieni od dawna i nawet nie próbujemy z tym walczyć.
Warto również pamiętać, że organiczne miody z południa Europy mają tę przewagę nad miodami z innych regionów, że np. na Sycylii czy Sardynii okres wegetacji roślin trwa przez cały rok. Oznacza to, że pszczoły zawsze mają coś naturalnego do jedzenia i nigdy nie są narażone na zabójcze dla ich kondycji i dobrostanu „dokarmianie” cukrem, tak jak ma to miejsce między innymi w Polsce, szczególnie w przypadku bezrozumnie pazernych pszczelarzy, którzy nie pozostawiają pszczołom na zimę wystarczającej ilości ich naturalnego pożywienia.
Adresy:
- Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
- Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
- Eataly przy Via degli Orefici 19
- Mercato delle Erbe w Bolonii
- Mercato Storico Albinelli w Modenie
Czekolada
Nasze ulubione włoskie czekolady dzielą się na dwie podstawowe grupy: Domori z Piemontu i Modica z Sycylii. Domori i Modica reprezentują całkiem odmienne style przetwarzania kakao i dlatego doskonale się uzupełniają. W Bolonii bez trudu kupisz obydwa rodzaje, podobnie jak toskańską Amedei. Antyczne czekolady Modica wytwarza relatywnie spora grupa producentów, warto więc próbować różnych tabliczek. Więcej o dobrej czekoladzie możesz poczytać tutaj.
Adresy:
- Drogheria Gilberto przy Via Drapperie 5/A, Bolonia
- Medulla Vini przy Via Guglielmo Oberdan 18a, Bolonia
- Eataly przy Via degli Orefici 19
Ciasta i ciasteczka
Słynna na całym świecie Torta Barozzi to szatańsko czekoladowe ciasto o gęstej i zwartej strukturze, wypiekane nieprzerwanie od 1886 roku w Pasticceria Gollini Torta Barozzi w Vignola, małym urokliwym miasteczku nieopodal Modeny. Recepturę Torta Barozzi (której pierwsza wersja nazywała się po prostu „torta nera”) opracował cukiernik Eugenio Gollini. Jego cukiernia Pasticceria Eugenio Gollini – w samym sercu Vignola funkcjonuje do dziś, prowadzona przez kolejne pokolenia familii Gollini, a sława wymyślonego przez Eugenio ciasta dawno temu przekroczyła granice prowincji Emilia-Romania. Torta Barozzi nie zawiera mąki, jest naturalnie bezglutenowa i wolna od jakichkolwiek sztucznych dodatków. Podstawowe składniki to gorzka czekolada, mielone migdały, kawa i oczywiście wysokiej jakości balsamico.
Z kolei do takich miejsc, jak Azienda Agricola Fattoria Sgarabattola przy Via Sgarabattola w małej wiosce Zocca trafisz, podróżując od mieścinki do mieścinki po emiliańskiej prowincji. W małych lokalnych sklepikach najprościej o pełne glutenu prezenty dla rodziny i znajomych, wszyscy byli zadowoleni, więc musiały smakować :)
Kawa
Bardzo dobre ziarna, między innymi takie jak Arabica Gardelli (Mzungu, Uganda) z nutami borówek, wiśni, śliwek i gorzkiej czekolady kupisz w kawiarni specialty w Bolonii Aroma – Il piacere del caffè, o której pisaliśmy tutaj.
Wytrawne i słodkie konfitury
Do serów jak znalazł. Pory z pomarańczą (mocno wytrawna) oraz moszcz winogronowy ze śliwkami, gruszkami, brzoskwiniami, figą i pigwą (słodka).
Włoskie piwo bg
Gdziekolwiek nie jestem, wewnętrzny imperatyw nakazuje sprawdzić, jak ma się lokalny przemysł piwowarski w wersji gluten free. Ten z obrazka ma się nieźle!
Wow ! Super zestawienie :) Nie ma niedomówień :) tylko tyle wspaniałości, że trzeba będzie drugi bagaż dokupić :)