Tagine dyniowy z kiszoną cytryną.

Uwielbiam przyrządzać roślinne gulasze w tagine, naczyniu o stożkowym kształcie złożonym z podstawy i pokrywy, służącym do niespiesznego gotowania na małym ogniu. Warzywa duszone w tagine nabierają niesamowitej głębi i doskonale miękną, a kiszona cytryna wspaniale wzbogaca smak dania, dodając sporo kwaskowatych i orzeźwiających nut. Poza dynią używam tu bazowych warzyw korzeniowych oraz cebuli, fenkułu i papryki. Kapustę pak choi w razie potrzeby możesz zastąpić na przykład większą porcją szpinaku. Celowo nie dodaję soli – kiszona cytryna jest już wystarczająco słona. Nie przesadzam również z ilością ostrych przypraw, ponieważ nie chodzi o to, by ich nadmiar przytłumił naturalny smak warzyw.

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

 

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • pół niedużej dyni piżmowej (Butternut)
  • 1-2 kiszone cytryny pokrojone na niewielkie kawałki (z tego przepisu)
  • czerwona cebula 
  • marchewka, przekrojona wzdłuż na pół i posiekana
  • pietruszka, przekrojona wzdłuż na pół i posiekana
  • pół selera korzeniowego
  • papryka (u mnie: czerwona)
  • pół bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • kapusta pak choi
  • około 120 g szpinaku baby
  • 2 puszki pomidorów Pelati
  • łyżeczka kminu rzymskiego (u mnie: mielony, może być również w całości – rozgnieciony w moździerzu)
  • suszona papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, ziela angielskiego roztartego w moździerzu, nasion czarnej gorczycy roztartych w moździerzu i nasion kolendry roztartych w moździerzu
  • olej do smażenia

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną – PRZEPIS:

  1. W naczyniu tagine lub w zwykłym garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę oraz fenkuł. Smaż, a w tym czasie pokrój paprykę w niewielkie kawałki i dorzuć do naczynia.
  2. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je z tagine do miski. Rozgrzej olej i wrzuć marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy, pokrojone w niewielkie kawałki.
  3. Smaż pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. W tym czasie obraną ze skóry dynię piżmową pokrój w niewielkie kawałki.
  4. Przełóż z powrotem do tagine cebulę, paprykę, fenkuł i dodaj pomidory z puszki. Rozgnieć je drewnianą łyżką, po czym dodaj dynię oraz kiszoną cytrynę. W razie potrzeby wlej trochę wody (około pół puszki po pomidorach).
  5. Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem około 15 minut lub trochę dłużej, aż dynia zmięknie.
  6. Dodaj posiekany pak choi i duś całość jeszcze przez 2-3 minuty. 
  7. Zdejmij pokrywę tagine i partiami wmieszaj do potrawy liście świeżego szpinaku. Mieszaj, aż stracą objętość, gotowe!

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną

Tagine dyniowy z kiszoną cytryną