Wytrawne gofry z pieczarkami – eksplozja umami.
Wytrawne gofry z pieczarkami to eksplozja umami. Soczyste grzyby podsmażone na maśle, z dodatkiem ziół i przypraw są naprawdę przepyszne, a podane na chrupkim złocistym gofrze smakują po prostu wspaniale!
W tym przepisie kluczowe jest to, by nie przesmażyć pieczarek. Powinny się zrumienić, a jednocześnie zachować jędrność i soczystość, dlatego pokrój je dość grubo. Sól dodaj na samym końcu, by pieczarki nie puściły wody; powinny się smażyć, a nie dusić. Do pieczarek dodaję zioła, które do grzybów pasują najlepiej, czyli świeży rozmaryn i tymianek, a także przyprawy – obok pieprzu, świetnie sprawdza się ziele angielskie. Alkohol nie jest niezbędny, ale jeżeli go nie pominiesz, całość zyska jeszcze więcej aromatu. Dodaję również zielony pieprz, ponieważ bardzo lubię jego delikatny, lekko ziołowy smak, który świetnie dopełnia potrawy. Jeżeli gofry z pieczarkami to dla Ciebie za mało, podaj je z jajkiem w dowolnej formie (jajko sadzone, jajko w koszulce albo ugotowane na półmiękko). Gofry, grzyby i jajka pasują do siebie jak ulał.
Wytrawne gofry z pieczarkami – SKŁADNIKI na ok. 5-6 gofrów:
Gofry
- 200 g mąki z ciecierzycy (może być również mąka jaglana, ryżowa, kasztanowa, teff, owsiana, gryczana i tak dalej)
- ok. 350-400 ml maślanki
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- pół łyżeczki nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- gałązka rozmarynu
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Pieczarki
- ok. 750 g brązowych pieczarek
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu, zielonego pieprzu i białej gorczycy, roztartych w moździerzu
- kilka kulek ziela angielskiego, roztartych w moździerzu
- łyżka listków świeżego tymianku
- chlust whisky (opcjonalnie)
- sól roztarta w moździerzu
- ghee lub masło klarowane do smażenia
- dymka lub szczypiorek, posiekany
- tymiankowy olej z migdałów tłoczony na zimno
Olej z migdałów aromatyzowany tymiankiem
- 300 g migdałów, posiekanych (na ok. 150 ml surowego oleju)
- szklanka listków świeżego tymianku
Wytrawne gofry z pieczarkami – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp listki tymianku i 300 g grubo posiekanych migdałów, po czym włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kolendrę. Ghee lub masło klarowane roztop na patelni.
- W drugiej misce wymieszaj 2 jajka z maślanką do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj masę z maślanki i jajek, roztopione ghee (lub masło) i drobno posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- Pieczarki pokrój w dość grube plasterki.
- W dużej patelni rozgrzej ghee (lub masło) i wrzuć pieczarki. Im większa średnica patelni, tym lepiej – pieczarki smażą się najlepiej w jednej cienkiej warstwie (im grubsza warstwa pieczarek, tym bardziej – zamiast smażyć – będą się dusić we własnych sokach).
- Smaż pieczarki na większym ogniu, sporadycznie mieszając, tak by grzyby nie puściły wody. Pod koniec smażenia dodaj posiekane listki rozmarynu oraz przyprawy z moździerza (czarny i zielony pieprz, gorczyca, ziele angielskie).
- Gdy pieczarki będą prawie gotowe, skrop je whisky i odparuj alkohol. Zdejmij pieczarki z ognia, dopraw solą i dodaj listki tymianku.
- Gofry podaj z pieczarkami, skropione tymiankowym olejem z migdałów, posypane posiekaną dymką i zielonym pieprzem.
Czytaj też:
- Prasa do tłoczenia oleju w domu – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, a nie masz kogo zapytać
- Prasa do oleju do użytku domowego – czy warto kupić i dlaczego?
- Tłoczenie oleju domową metodą jest zero waste
- Prasa Wartmann III generacji – co zmieniono w nowym modelu?