Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka.
Mojama to solona i suszona na słońcu polędwica z tuńczyka. Od niepamiętnych czasów wytwarzają ją Hiszpanie, Portugalczycy i Włosi. Najbardziej lubię mojamę w sałatkach i w połączeniu z owocami. Tym razem, do mojamy pokrojonej w kostkę dodałem persymonę i granat, które o tej porze roku smakują najlepiej. Takie połączenie sprawdza się znakomicie – słoność tuńczyka przełamuje słodycz owoców, a jego suszone mięso wspaniale chłonie soki i oliwę. Najlepiej użyj jeszcze twardawej (nie mocno dojrzałej) persymony, która łatwo się kroi i świetnie pasuje do tej sałatki.
Sprawdź też inne przepisy z persymoną i mojamą.
Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g suszonej polędwicy z tuńczyka (mojama)
- 2 spore persymony (kaki)
- granat
- limonka, bergamotka lub cytryna
- garść orzechów pecan lub dowolnych innych (dobrym zamiennikiem pekanów są w szczególności orzechy włoskie, ale np. piniole też będą doskonale pasować)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- listki świeżej mięty
Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka – PRZEPIS:
- Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty granatu, pozostawiając same pestki i sok.
- Persymony obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski z pestkami granatu.
- Dodaj pokrojoną w kostkę mojamę i grubo posiekane orzechy.
- Wlej sok z limonki, dodaj trochę oliwy i wymieszaj.
- Podziel sałatkę na porcje, a na wierzchu dodaj trochę listków mięty. Powtarzaj do znudzenia albo chociaż do wiosny.