Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka.

Mojama to solona i suszona na słońcu polędwica z tuńczyka. Od niepamiętnych czasów wytwarzają ją Hiszpanie, Portugalczycy  i Włosi. Najbardziej lubię mojamę w sałatkach i w połączeniu z owocami. Tym razem, do mojamy pokrojonej w kostkę dodałem persymonę i granat, które o tej porze roku smakują najlepiej. Takie połączenie sprawdza się znakomicie – słoność tuńczyka przełamuje słodycz owoców, a jego suszone mięso wspaniale chłonie soki i oliwę. Najlepiej użyj jeszcze twardawej (nie mocno dojrzałej) persymony, która łatwo się kroi i świetnie pasuje do tej sałatki.

Sprawdź też inne przepisy z persymoną i mojamą.

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g suszonej polędwicy z tuńczyka (mojama)
  • 2 spore persymony (kaki)
  • granat
  • limonka, bergamotka lub cytryna
  • garść orzechów pecan lub dowolnych innych (dobrym zamiennikiem pekanów są w szczególności orzechy włoskie, ale np. piniole też będą doskonale pasować)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • listki świeżej mięty

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka – PRZEPIS:

  1. Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty granatu, pozostawiając same pestki i sok.
  2. Persymony obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski z pestkami granatu.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę mojamę i grubo posiekane orzechy.
  4. Wlej sok z limonki, dodaj trochę oliwy i wymieszaj.
  5. Podziel sałatkę na porcje, a na wierzchu dodaj trochę listków mięty. Powtarzaj do znudzenia albo chociaż do wiosny.

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka

Sałatka z persymony i suszonego tuńczyka