Ciasteczka orzechowe bez cukru.
Wspaniałe kruche ciasteczka orzechowe z tahini i cząstkami orzechów laskowych – maślane, niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Pod względem struktury i chrupkości przypominają cantucci pełne cząstek migdałów i, podobnie jak one, tworzą świetne połączenie z czarną kawą, gorzką herbatą, czerwonym wytrawnym winem lub porto.
A skoro o herbacie mowa, jeżeli zastanawiasz się nad zakupem nowego czajnika, polecam czajnik ceramiczny. Nasz jest stylizowany na babciny imbryk, w ładny sweterkowy wzór. Dlaczego ceramiczny? Ceramika uchodzi za najzdrowszy materiał do gotowania wody, a przy tym znacznie dłużej niż czajniki metalowe utrzymuje ciepło wody wewnątrz urządzenia, łatwo się czyści i nie nagrzewa się zbyt mocno. Wady? Nie stwierdzono, może poza tym, że dzbanek w porównaniu z innymi czajnikami jest dość ciężki, ale nie na tyle, żeby na to narzekać. Powiedziałbym raczej, że dobrze leży w dłoni :-) I jest ładny, jeśli ktoś lubi vintage. Ten i inne fajne czajniki wysokiej jakości znajdziesz w tym sklepie.
Uwagi:
- Tahini (tahina) to czysta pasta z sezamu (bez dodatków); zamiast tahini możesz dodać dowolne masło orzechowe, najlepiej domowej roboty
- W razie potrzeby orzechy laskowe zastąp dowolnymi innymi
- Możesz użyć dowolnej mąki albo mieszanki mąki i wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów (w dowolnych proporcjach); wiórki po tłoczeniu oleju nadają się do pieczenia lepiej niż mielone orzechy, ponieważ jako produkt uboczny po wytłoczonym oleju zawierają niewielkie ilości tłuszczu
Ciasteczka orzechowe bez cukru – SKŁADNIKI na 24 sztuki:
Masa na ciasteczka:
- 150 g masła
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 100 g jasnej tahini (pasty z nieprażonego sezamu) lub dowolnego masła orzechowego
- 1-2 ziarenka tonki roztarte w moździerzu (albo ziarenka z 2 lasek wanilii)
- jajko (wolny chów, rozmiar M)
- 220 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów lub dowolnej mąki (u mnie 70 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów brazylijskich + 150 g mąki jaglanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
Dodatki:
- 200 g orzechów laskowych
Ciasteczka orzechowe bez cukru – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Posiekaj orzechy laskowe.
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki, tj. masło, erytrytol, przyprawy, jajko, mąkę i wiórki po tłoczeniu oleju z orzechów (w dowolnych proporcjach, a w braku wiórków – tylko mąkę), proszek do pieczenia i tahini. Powinna powstać masa jak na kruche ciasto. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz w dalszej części wpisu.
- Dodaj posiekane orzechy laskowe i wmieszaj je w ciasto.
- Formuj w dłoniach kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego i układaj je kolejno na blasze. Każdą kulkę lekko rozpłaszcz spodnią częścią łyżki.
- Piecz ok. 15 – 18 minut (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę, by wystygły.
Śliczny ten czajniczek. Czy jest elektryczny? A poza tym gdzie można taki kupić?
Śliczny ten czajniczek. Czy jest elektryczny? A poza tym gdzie można taki kupić?
A filiżanki cudo!
Tak, to ceramiczny czajnik elektryczny. Do kupienia tutaj: https://sklep.ronic.pl/51-czajniki-elektryczne. Znajdziesz tam również kilka innych, większych modeli.
Filiżanki są rosyjskie, to Łomonosow:-)
Pyszne są !
Nic dodać nic ująć:-)
Szymon postanowiłam kupić ten czajnik bo mój z Duki popsuł się, niby gotuje ale trudno go otworzyć.
W związku z tym mam pytanie. Czy jest coś w środku tego czajnika? Tzn taka rurka. Jeśli tak to z czego jest zrobiona? Metal czy plastik?
Wyślę Ci zdjęcie wnętrza. Na email „okruchy” będzie OK?
Wyślij! Bardzo proszę. Dopiero teraz zauważyłam odpowiedź
Mogę wiedzieć co to za filiżanki? Są prześliczne!
To Łomonosow. Misterna robota:-)
Szymon wyslij mi pls zdjecie srodka czajnika. Chodzi mi o to czy nie ma plastikowej rurki w środku
Coś w środku jest, ale nie pamiętam co, jutro wyślę.
Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche i chrupiące. Idealne do kawy. Najbardziej cieszy mnie fakt, że nie zawierają cukru, takie słodycze lubię najbardziej :) Dziękuję bardzo za przepis, będę próbować kolejne.
Cześć, czy możesz napisać jak to jest z tonką, ile można dodawać żeby nie zaszkodziła?
1-2 ziarenka na kilogram produktu nikomu na pewno nie zaszkodzi.
Dziękuję za odpowiedź! Kupiłam tonkę kilka tygodni temu, ale bałam się dodać więcej niż pół ziarenka
Jest bardzo aromatyczna, nie trzeba dodawać jej dużo, ale nie ma powodów do obaw. Zatrucie wymagałoby użycia nienormalnie dużej ilości.