Ciasteczka orzechowe bez cukru.

Wspaniałe kruche ciasteczka orzechowe z tahini i cząstkami orzechów laskowych – maślane, niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Pod względem struktury i chrupkości przypominają cantucci pełne cząstek migdałów i, podobnie jak one, tworzą świetne połączenie z czarną kawą, gorzką herbatą, czerwonym wytrawnym winem lub porto.

A skoro o herbacie mowa, jeżeli zastanawiasz się nad zakupem nowego czajnika, polecam czajnik ceramiczny. Nasz jest stylizowany na babciny imbryk, w ładny sweterkowy wzór. Dlaczego ceramiczny? Ceramika uchodzi za najzdrowszy materiał do gotowania wody, a przy tym znacznie dłużej niż czajniki metalowe utrzymuje ciepło wody wewnątrz urządzenia, łatwo się czyści i nie nagrzewa się zbyt mocno. Wady? Nie stwierdzono, może poza tym, że dzbanek w porównaniu z innymi czajnikami jest dość ciężki, ale nie na tyle, żeby na to narzekać. Powiedziałbym raczej, że dobrze leży w dłoni 🙂 I jest ładny, jeśli ktoś lubi vintage. Ten i inne fajne czajniki wysokiej jakości znajdziecie w tym sklepie.

Uwagi:

  • Tahini (tahina) to czysta pasta z sezamu (bez dodatków); zamiast tahini możesz dodać dowolne masło orzechowe, najlepiej domowej roboty
  • W razie potrzeby orzechy laskowe zastąp dowolnymi innymi
  • Możesz użyć dowolnej mąki albo mieszanki mąki i wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów (w dowolnych proporcjach); wiórki po tłoczeniu oleju nadają się do pieczenia lepiej niż mielone orzechy, ponieważ jako produkt uboczny po wytłoczonym oleju zawierają niewielkie ilości tłuszczu

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru – SKŁADNIKI na 24 sztuki:

Masa na ciasteczka:

  • 150 g masła
  • 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 100 g jasnej tahini (pasty z nieprażonego sezamu) lub dowolnego masła orzechowego
  • 1-2 ziarenka tonki roztarte w moździerzu (albo ziarenka z 2 lasek wanilii)
  • jajko (wolny chów, rozmiar M)
  • 220 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów lub dowolnej mąki (u mnie 70 g wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów brazylijskich + 150 g mąki jaglanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)

Dodatki:

  • 200 g orzechów laskowych

Ciasteczka orzechowe bez cukru – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  2. Posiekaj orzechy laskowe.
  3. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki, tj. masło, erytrytol, przyprawy, jajko, mąkę i wiórki po tłoczeniu oleju z orzechów (w dowolnych proporcjach, a w braku wiórków – tylko mąkę), proszek do pieczenia i tahini. Powinna powstać masa jak na kruche ciasto. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz w dalszej części wpisu.
  4. Dodaj posiekane orzechy laskowe i wmieszaj je w ciasto.
  5. Formuj w dłoniach kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego i układaj je kolejno na blasze. Każdą kulkę lekko rozpłaszcz spodnią częścią łyżki.
  6. Piecz ok. 15 – 18 minut (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu).
  7. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę, by wystygły.

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru

Ciasteczka orzechowe bez cukru