- szklanka nerkowców (ok. 125 g)
- opcjonalnie: przyprawy (sól himalajska, pieprz, pimenton, etc.)
Masło orzechowe z nerkowców.
Masło orzechowe domowej roboty nie ma sobie równych. Można wybrać takie orzechy, jakie lubi się najbardziej i jakie najlepiej sprawdzają się jako baza masła (moim zdaniem to w szczególności nerkowce – ZOBACZ oraz orzechy brazylijskie – ZOBACZ), a przede wszystkim mieć pełną kontrolę nad jego składem.
Nie lubię orzechów ziemnych, dlatego robię masło z nerkowców.
Dobrze sprawdzą się tu też orzechy brazylijskie, doskonałe również np. do zrobienia domowej nutelli (PRZEPIS). Obydwa gatunki orzechów są miękkie, tłuste i kremowe, dzięki czemu łatwo rozcierają się na krem.
Dodawanie do masła soli albo co gorsza cukru uważam za pomyłkę. Najsmaczniejsze i najzdrowsze jest masło z samych orzechów (jedna z organicznych marek dostępnych na polskim rynku ma nawet taki produkt w ofercie – ZOBACZ).
Czyste masło orzechowe można później doprawić dobrej jakości solą (np. różową himalajską), pieprzem lub nawet pimentonem, więc po co ograniczać się już na początku, wybierając gotową soloną wersję?
Najbardziej lubię gęste masło z drobinkami orzechów (crunchy), dlatego nerkowce ucieram w moździerzu. Można je również zmiksować w robocie kuchennym, ale wtedy jednorazowo lepiej użyć większej ilości orzechów (najlepiej nie mniej niż 500-700 g) dla efektywniejszej pracy sprzętu. Jeśli nie potrzebujesz aż takiej ilości, lepiej utrzyj orzechy ręcznie – to także dobra okazja, żeby „zasłużyć” na ten smakołyk;-)
Nerkowce możesz wcześniej uprażyć – wtedy masło będzie mieć ciemniejszy odcień i bardziej wyrazisty smak, ale równie dobrze możesz przygotować je z orzechów surowych. Ta druga wersja jest zdrowsza. Dlaczego? Więcej przeczytasz TUTAJ. Jeśli postanowisz orzechy uprażyć, najlepiej zrób to w piekarniku. Wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, rozsypać orzechy i wstawić do pieca. Piecz orzechy do momentu, aż zaczną się rumienić (ZOBACZ). W ten sposób uprażą się ładniej i bardziej równomiernie niż na patelni.
Masło możesz wykorzystać jako składnik deserów (WEGAŃSKI SERNIK), dodatek do kanapek (DOMOWE PIECZYWO CHRUPKIE), albo jako podstawę sosu do makaronu (przepis wkrótce).
Masło orzechowe z nerkowców – PRZEPIS:
- Nerkowce (mogą być wcześniej uprażone) utrzyj w moździerzu (ZOBACZ). Szklankę orzechów ucieram w dwu turach – dzięki temu masę można utrzeć dokładniej. Ucieraj tak długo, aż masa nabierze kremowej i lekko oleistej konsystencji (z orzechów zacznie wydzielać się olej).
- Jeśli chcesz, by masło było bardziej płynne, możesz dodać na koniec nieco oleju lub oliwy – ja wolę gęste, ale kiedy potrzebuję bardziej płynnego dodaję np. olej z nasion konopi (ma bardzo fajny orzechowy smak). Dobrze sprawdzi się też np. olej z orzechów włoskich albo oliwa extra vergine.
- Masło przechowuj w lodówce – wtedy dłużej zachowa przydatność do spożycia (do ok. 4 tygodni).
Też takie robię, tylko że zawsze z ziemnych… wypróbuję nerkowce:)
Masło orzechowe to coś czemu nie jestem w stanie się oprzeć :P
Masło z pieprzem – to jest pomysł!
dlaczego moczymy orzechy ?
Namaczam, ponieważ dzięki temu łatwiej rozetrzeć je w moździerzu. Poza tym, zawarte w orzechach składniki odżywcze są wtedy łatwiej przyswajalne, a orzechy lżej strawne. Generalnie, z punktu widzenia korzyści zdrowotnych i właściwości odżywczych, najlepiej jeść orzechy nieprażone, za to uprzednio namoczone. Jeśli są mielone w robocie kuchennym, można to pominąć.
Jak dla mnie super połączenie nerkowca z orzechami brazylijskimi. Orzechy brazylijskie w sumie powinien jeść każdy facet, bo dobrze działają na męskość ;)
Gdzie kupujesz nerkowce?
Zwykle pod Halą Mirowską
A czy bez namoczenia orzeszki utrą się na masło kiedykolwiek? To by była dla mnie rewolucja, masło orzechowe z moździerza :D
Przy odpowiedniej sile i cierpliwości ‚ucieracza’ powinno się udać:-)
W czy bez namoczenia orzeszki utrą się na masło kiedykolwiek? Byłaby to dla mnie rewolucja, masło orzechowe z moździerza :D
Czy namoczenie nie spowoduje tego, że kawalki orzeszków w wersji crunchy nie będą już chrupkie tylko miękkie?
Na pewno nie będą tak chrupkie jak orzechy całkiem suche czy podprażone. Do gotowej masy można ewentualnie wmieszać posiekane suche orzechy.
Witam,
ostatnio robiłam masło z nerkowców i trzymałam w lodówce a dziś zauważyłam na nim pleśń. Z czego to może wynikać? nerkowce dobrej jakości, dodałam do nich jedynie odrobine wody żeby łatwiej rozetrzeć. Czy to może być powód??
Nie wiem, może. Albo jakość orzechów, albo nadmierne zawilgocenie masy, albo… (?)
Ja od kilku miesięcy zamawiam na swojskiej piwniczce dwa masła: migdałowe i z orzechów nerkowca, pyszne są i dobra cena :)