Frytki z batatów (pieczone – dietetyczne).

Batat jest równie wdzięcznym materiałem na domowe frytki, co klasyczny ziemniak, a najsmaczniejsze bataty to bataty pieczone. Wniosek? Jeśli frytki z batata, to najlepiej prosto z pieca. Dzięki temu nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze dietetycznie.

Frytki świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze możesz podać je jako dodatek do obiadu.

Batat jest z natury słodki i łagodny w smaku, dlatego warto podostrzyć go wyrazistymi przyprawami, na przykład pimentonem, czyli hiszpanską mieloną wędzoną papryką, oraz pieprzem.

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Frytki z batatów – SKŁADNIKI (na 1 blachę):

  • 1 batat (ok. 500 g lub większy)
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka – dulce)
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka – picante)
  • pieprz świeżo utłuczony w moździerzu albo mielony
  • gruboziarnista sól morska

Frytki z batatów – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Obrany ze skóry batat pokrój w plastry, a następnie w dość grube frytki.
  4. Przełóż frytki do dużej miski i skrop je oliwą, po czym dodaj pimenton i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Ułóż frytki na blasze do pieczenia.
  6. Wstaw blachę do piekarnika na około 30 minut (lub nieco dłużej), w zależności od wielkości frytek. Uważaj, by frytki nie spiekły się zanadto od spodu. W połowie pieczenia możesz przełączyć piekarnik w tryb grzania tylko od góry.
  7. Gotowe frytki podaj z gruboziarnistą solą.

Frytki z batatów