Frytki z batatów (pieczone – dietetyczne).
Batat jest równie wdzięcznym materiałem na domowe frytki, co klasyczny ziemniak, a najsmaczniejsze bataty to bataty pieczone. Wniosek? Jeśli frytki z batata, to najlepiej prosto z pieca. Dzięki temu nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze dietetycznie.
Frytki świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze możesz podać je jako dodatek do obiadu.
Batat jest z natury słodki i łagodny w smaku, dlatego warto podostrzyć go wyrazistymi przyprawami, na przykład pimentonem, czyli hiszpanską mieloną wędzoną papryką, oraz pieprzem.
Frytki z batatów – SKŁADNIKI (na 1 blachę):
- 1 batat (ok. 500 g lub większy)
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka – dulce)
- 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka – picante)
- pieprz świeżo utłuczony w moździerzu albo mielony
- gruboziarnista sól morska
Frytki z batatów – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Obrany ze skóry batat pokrój w plastry, a następnie w dość grube frytki.
- Przełóż frytki do dużej miski i skrop je oliwą, po czym dodaj pimenton i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Ułóż frytki na blasze do pieczenia.
- Wstaw blachę do piekarnika na około 30 minut (lub nieco dłużej), w zależności od wielkości frytek. Uważaj, by frytki nie spiekły się zanadto od spodu. W połowie pieczenia możesz przełączyć piekarnik w tryb grzania tylko od góry.
- Gotowe frytki podaj z gruboziarnistą solą.