- 4 duże bataty (wyszorowane)
- ok. 100 g prosciutto
- ok. 100 g twardego sera dobrej jakości
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 2 papryczki chilli (różnokolorowe)
- 1/2 pęczka dymki
- oliwa extra vergine
Bataty zapiekane z serem i prosciutto.
Bataty zapiekane z serem i prosciutto – niezwykle aromatyczne, kremowe i pyszne. Bataty z pieca rządzą!
Uwielbiam bataty, a zdecydowanie najlepsze są te z piekarnika. Pieczone w całości bataty przypominają trochę dynię piżmową (butternuta) i tak jak dynia po upieczeniu stają się idealnie miękkie i kremowe, a ich miąższ znakomicie odchodzi od skórki.
W tak przyrządzonych batatach zakochasz się od pierwszego kęsa i będziesz wracać do tego przepisu regularnie. To świetny pomysł zarówno na obiad czy szybki lunch, jak i na imprezową przekąskę. A dodatkowo, dzięki bezproblemowej dostępności wszystkich składników, możesz korzystać z tej receptury od stycznia do grudnia i uszczęśliwiać w ten sposób rodzinę, znajomych, przyjaciół, samego siebie… kogo tylko chcesz :-)
Sprawdź też inne fajne przepisy z batatami na każdą porę roku, w tym m.in. bataty zapiekano na słodko, bataty pieczone z mozzarellą, sałatkę z batatów i makreli, jajecznicę z batatami, curry, frytki z batatów, dhal z batatami, pizzę z batatami, zapiekankę z jabłkami na cydrze oraz idealny pasztet z batatami.
Bataty zapiekane z serem i prosciutto – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Natrzyj bataty oliwą, oprósz solą, ułóż na blasze do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika na ok. 75 minut.
- Wyjmij bataty z piekarnika, przekrój na pół i ułóż połówki na blasze. Bataty powinny być w środku idealnie miękkie, a skórka powinna odchodzić od miąższu.
- Na każdej połówce ułóż porcję prosciutto i świeżo startego sera. Dopraw pieprzem i papryką (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika pod górny grill, aż ser ładnie się rozpuści (ok. 10 minut).
- Bataty podaj z posiekanymi papryczkami chilli i dymką.
Smacznego!
Warto wiedzieć:
Bataty występują w ok. 400 odmianach, o różnej barwie skórki – od fioletowej, przez czerwoną, pomarańczową i żółtą, do białej. Miąższ także może mieć różne wybarwienie, w zależności od odmiany – białe, pomarańczowe lub żółte. Czerwona odmiana batatów to znakomite źródło drogocennego likopenu (w który bogate są również pomidory). Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Odmiany o żółtym miąższu są pełne karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Poza tym, bataty zawierają sporo związków mineralnych, w tym m.in. wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Jak smakowicie i kolorowo :) Fajna propozycja.
To wyglda cudownie! I na pewno te tak smakuje :)
Ależ to cudnie wygląda! Aż szkoda zjeść :)
Zrobiłam wczoraj wieczorem. Bez szczypiorku i papryczki, z nadzieją, że dzieciom posmakuje ;) Spróbowały, ale nie skusiły się na więcej. Za to mi i mężowi baaaaardzo smakowało. Dzięki za świetny pomysł na kolację.
Nigdy nie miałam okazji jeść batatów. Warto by w końcu je zrobić:) Przepis wygląda cudnie!
Zdecydowanie warto! Dziękuję:-)
Gdzie kupujesz bataty?
Pod Halą Mirowską w Warszawie albo w delikatesach
sa w biedronce w stałej ofercie
Idealny przepis dla mnie, pięknie wyglądają :)
Idealne, gdzie można kupić takie piękne bataty?
W Warszawie – pod Halą Mirowską, pozdrawiam
Zrobie dzis z chorizo na ostro – dzieki za inspiracje!
Smacznego!
Fantastyczny przepis
Bataty trzeba lubić. Są naprawdę słodkie
Warto wiedzieć, co jak smakuje, to dotyczy każdego produktu. A przekonać się o tym można w jeden sposób :-)
Robiłam wiele razy, uwielbiamy ten przepis
Czy prosciutto można zastąpić np. łososiem wędzonym?
Tak, oczywiście:-)
Bardzo, a to bardzo smacznie wyszło. Brakowało tylko dynki, żeby było na 100% zgodne z przepisem. Dziękuję serdecznie za ten oraz inne przepisy z bloga :)
Bardzo proszę i zapraszam po więcej!