• ok. 600 g topinamburu
  • ok. 7 świeżych daktyli izraelskich (100 g)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem klonowym albo z agawy)
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka surowego kakao
  • odrobina mleka (może być roślinne, np. ryżowe)
  • 10 owoców miechunki
  • 5 owoców miechunki w czekoladzie (Raw Cocoa, opcjonalnie)
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • woda

Krem z topinamburu i daktyli z sosem kakaowym i miechunką.

Topinambur z daktylami, a do tego kakao? Czemu nie!

Bardzo lubię połączenia warzyw z owocami czy bakaliami, które wprost uwielbiam. Bakalie, a wśród nich pyszne, miękkie, słodkie świeże daktyle to nie tylko moje ulubione naturalne słodycze, ale też składnik, który mógłbym – i często tak się dzieje – dodawać właściwie do wszystkiego.

Lekko orzechowy smak topinamburu bardzo dobrze łączy się więc ze słodyczą daktyli. Smak obydwu składników zupy jest bardzo dobrze zrównoważony i świetnie wyczuwalny. Choć może się to wydawać nieco dziwne, prosty sos na bazie surowego gorzkiego kakao pasuje tu doskonale, a lekko kwaskowatej i przełamującej pozostałe smaki nuty dodaje miechunka, za którą również przepadam. Jeśli nie uda Ci się jej zdobyć, możesz zastąpić ją innym kwaskowatym suszonym owocem, np. żurawiną (postaraj się użyć żurawiny bez dodatku cukru lub syropu klonowego).

Topinambur obieram ze skóry, choć teoretycznie nie ma takiej konieczności. Moim zdaniem jednak warto to zrobić, ponieważ to warzywo i tak dość ciężkostrawne. Możesz obrać bulwy przed albo po pieczeniu.

Krem możesz zjeść na ciepło lub na zimno. Dzięki wyraźnie wyczuwalnej słodyczy oraz barwie, zupa przypomina trochę owocowy przecier dla niemowląt;-)

Uwaga: jeśli przygotowując sos zastąpisz miód syropem z agawy albo klonowym i użyjesz mleka roślinnego, przepis będzie wegański.

Krem topinambur daktyle L_03

Krem topinambur daktyle L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dokładnie umyj bulwy topinamburu i przekrój je wzdłuż na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości. Wrzuć topinambur do naczynia do zapiekania (tak, żeby utworzył pojedynczą warstwę) i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut lub nieco dłużej. Gotowy topinambur powinien być idealnie miękki (ZOBACZ).
  3. Upieczony topinambur odstaw do ostygnięcia, po czym usuń skórkę. Możesz również obrać bulwy ze skórki przed pieczeniem.
  4. Do blendera przełóż topinambur i wypestkowane daktyle. Wlej tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję i dopraw pieprzem. Najlepiej dolewać wodę stopniowo, wtedy łatwiej kontrolować odpowiednią gęstość.
  5. Przygotuj sos: w niewielkim rondlu roztop olej kokosowy i miód, a następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę rózgą. Sos wyraźnie zgęstnieje. Przełóż go do miseczki i dodaj niewielką ilość mleka. Dokładnie wymieszaj. W ten sposób uzyskasz idealnie gładki i płynny sos.
  6. Zupę możesz podać na ciepło lub na zimno z sosem kakaowym oraz grubo posiekaną miechunką (opcjonalnie: mieszanką miechunki i posiekanej miechunki w surowej czekoladzie).

Smacznego!

Krem topinambur daktyle L_01

Krem topinambur daktyle L_08