- Składniki:
- 100 g bezglutenowej mąki owsianej
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru palmowego (kokosowego)
- sok z 1 cytryny
- 100 g nierafinowanego bio oleju kokosowego (Kokonati)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki wrzącej wody
ANZAC biscuits – owsiano-kokosowe ciastka, bezglutenowe i wegańskie.
ANZAC biscuits to australijskie owsiano-kokosowe ciastka, których nazwa wzięła się od akronimu ANZAC, określającego Australian and New Zealand Army Corps (upraszczając – Korpus Sił Zbrojnych Antypodów). Ponoć podczas I Wojny Światowej takie właśnie ciastka piekły australijskie kobiety dla swoich mężczyzn, walczących w szeregach ANZAC.
Zgodnie z przyjętym założeniem przepis miał być prosty, a ciastka wytrzymałe, nadające się do transportu na duże odległości i z możliwie długim terminem przydatności do spożycia.
Moja wersja zawiera kilka zmian względem oryginalnej receptury. Przede wszystkim, zamiast mąki pszennej używam bezglutenowej mąki owsianej (takiej jak TUTAJ), a zamiast masła – nierafinowanego oleju kokosowego. Biały rafinowany cukier zastąpiłem cukrem palmowym (kokosowym) i użyłem go znacznie mniej (30 g zamiast przyjmowanych zwykle do takich proporcji 80-100 g), a golden syrup – naturalnym organicznym syropem z daktyli (ZOBACZ). Poza tym, dodałem sok z cytryny.
Dla miłośników golden syrupu, warto dodać, że to popularne słodzidło jest bezwartościowym produktem, którego nie warto trzymać w domu. Golden syrup to po prostu jedna z form rafinowanego białego cukru – w tym przypadku płynna, gęsta i o bursztynowym kolorze, ale tak samo niezdrowa jak biały rafinowany cukier w tradycyjnej postaci. Golden syrup powstaje w procesie rafinacji cukru trzcinowego albo buraczanego. Często jest stosowany jako tańszy i łatwiej dostępny zamiennik miodu, szczególnie tam, gdzie prawdziwy miód jest niedostępny albo po prostu za drogi.
Mąka owsiana nie zawiera glutenu, więc masa na ciastka jest mniej kleista niż ta z mąki pszennej. Z tego względu ciastka formuję przy pomocy ausztachera (ZOBACZ). Dzięki temu mają ładną postać i zachowują kształt. Używam dużego wykrawacza (średnica 7,5) cm, co daje 8 ciastek. Jeśli użyjesz małego (takiego jak TUTAJ), otrzymasz ok. 15 ciastek.
Ciacha mają fantastyczny kokosowy aromat i są przepyszne. Jedno duże ciastko jest bardzo sycące i ma ok. 300 kcal – dzięki temu świetnie sprawdzi się jako przenośne śniadanie (owsianka w formie ciastka) albo przekąska (lunch) w pracy lub w podróży.
PRZEPIS na 8 dużych ciastek:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki, wiórki i cukier.
3. W małym rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj syrop daktylowy i wymieszaj. Nie gotuj, zestaw garnek z ognia (olej i syrop nie połączą się idealnie, plamki syropu będą pływać w oleju).
4. Sodę wymieszaj w małej miseczce z 2 łyżkami wrzątku, wlej do rondla z olejem i wymieszaj.
5. Do miski z suchymi składnikami wlej sok z 1 cytryny, po czym dodaj zawartość rondla.
6. Wymieszaj dokładnie łyżką. Masa będzie luźna (ZOBACZ).
7. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka bezpośrednio na papierze przy pomocy ausztachera – do wykrawacza nałóż 3 kopiaste łyżki ciasta i starannie ugnieć (ZOBACZ). Następnie zdejmij foremkę i obok formuj kolejne ciastko. Ciastka w piekarniku nie rozpływają się, zachowują kształt, dlatego nie musisz zostawiać między nimi więcej miejsca „na wszelki wypadek”.
8. Piecz ok. 10 minut, aż się lekko zezłocą. Ja piekę je 5 minut z grzaniem góra-dół, a kolejne 5 minut tylko z górną grzałką (ZOBACZ).
9. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans do ostygnięcia i przełóż na kratkę, by całkiem ostygły (ZOBACZ). Pierwszego dnia ciastka są miękkie, w kolejnych stają się bardziej kruche.
Ciastka możesz bez problemu przechowywać do 14 dni. Jedz na zdrowie!:-)
Recepturę można również zmieniać na różne sposoby – dodając kakao, czekoladę, orzechy, suszone owoce, etc.
Gdyby nie to, że skończył mi się olej upiekłabym je jeszcze dziś! Muszą poczekać do weekendu ;)
:-) :-)
Świetny przepis, zniknęło z niego wszystko to, co generalnie jest dla mnie w ciastkach nieakceptowalne. Te są zdrowe i wyglądają pysznie. I nawet mam taki wykrawacz:)
P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E są!!!!
Po co sok z cytryny?jest bardzo wyczuwalna?mozna pominąć bo nie lubię posmaku cytryny w wypiekach?
Można pominąć, zamiast cytryny możesz dodać nieco wody.
Czy mogę zastąpić olej kokosowy zwykłym masłem?
Tak
Znakomity przepis na owsiane ciasteczka, często korzystam i zabieram je jako lunch do pracy.
Jak z cukierni, pycha. Mama zrobiła na moją prośbę:)
Pozdrowienia dla mamy:-) smacznego!
W jakim celu dodajemy sodę oczyszczoną?
Żeby ciastka były nieco mniej zbite.