Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto.

Frytki pieczone z jajkiem to jesienno-zimowy comfort food w najlepszym wydaniu. Czy może być coś lepszego niż połączenie ziemniaczanych frytek, jajek i surowej szynki? Po co ja w ogóle pytam? Wiadomo przecież, że proste rzeczy smakują najlepiej!

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Pierwsza rzecz: idealnie pokrojone frytki

Każdy ma swoją metodę. Ja mam taką: niezawodny Magimix i przystawka do krojenia frytek. Jak wiecie, współpracuję z dystrybutorem tego sprzętu już drugi rok. Przez ten czas sprawdziłem i opisałem większość funkcji, ale wciąż nie wszystkie, ponieważ jest ich po prostu mnóstwo. Kiedy postanowiłem upiec frytki nie przyszło mi do głowy, że przystawka do ich krojenia będzie działać w wersji unplugged. Należy zamontować ją w robocie, ale samego robota nie trzeba podłączać do prądu. Wystarczą dobre ziemniaki odpowiedniej wielkości (nie mogą być małe, a jeśli są bardzo duże, wystarczy przekroić je na pół) i siła własnych mięśni do przeciśnięcia ich przez krajalnicę :-) Noże wmontowane w przystawkę są ostre jak brzytwa i tną warzywa jak złoto, a przygotowanie góry frytek z 2 kilogramów ziemniaków trwa tyle co nic. Dosłownie parę sekund!

Frytki można oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu, ale ja zawsze wybieram pieczone. Piekę je na blasze z niewielkim dodatkiem oliwy. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że taka wersja jest nie tylko smaczniejsza, ale też znacznie zdrowsza.

Do frytek z pieca dodaję pimenton de Murcia (z papryczek Ñora), który od pimentonu de la Vera różni się tym, że nie jest wędzony, dzięki czemu ma intensywniejszy czerwony kolor oraz zawsze jest dulce (nie picante). Dla porównania, pimenton de la Vera jest zawsze wędzony, występuje w dwóch wariantach (dulce / picante) i ma wyraźnie rdzawo-rudą barwę (to zasługa wędzonych papryczek). W moich przepisach najczęściej pojawia się pimenton de la Vera (przepisy), ale papryka z Murcji też zawsze musi być pod ręką. Do frytek pasuje jak ulał, gwarantuje fajny kolor, a ostrości dodaje pieprz.

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Druga rzecz: dodatki

Znakomitym dodatkiem do frytek w wersji deluxe są sadzone jajka (najlepiej usmażyć je tak, by żółtko pozostało płynne) oraz delikatne i jedwabiste prosciutto (dobrze sprawdzi się też serrano i inne podobne szynki). Ułóż prosciutto na ciepłych frytkach od razu, tak by plasterki szynki podgrzały się, a tłuszcz delikatnie wytopił. W ten sposób całość zyska jeszcze więcej smaku.

Zielony akcent to przygotowana w kilka chwil sałatka na ciepło z tatsoi i pomidorków koktajlowych. Tatsoi jest bardzo fajnym, intensywnie zielonym warzywem pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. Lekko pikantny, rośnie w klimacie umiarkowanie chłodnym, więc do upraw w Polsce nadaje się jak znalazł. W razie potrzeby możesz zastąpić go szpinakiem.

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto – SKŁADNIKI na 2 duże albo 4 mniejsze porcje:

Frytki:

  • 4-5 dużych podłużnych ziemniaków (z podanej ilości uzyskasz 3 blachy frytek)
  • oliwa extra vergine
  • świeżo mielony pieprz
  • pimenton de Murcia
  • do podania: kwiat soli z chilli

Dodatki:

  • 2-4 jajka
  • kilka plasterków prosciutto (lub serrano)
  • mała garść listków oregano lub bazylii
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 suszona papryczka chilli
  • pimenton de Murcia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka:

  • pęczek tatsoi – zamiast tatsoi może być szpinak, pak choi, portulaka, etc.
  • 2 garście różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na połówki. Za pomocą przystawki Magimixa do krojenia w słupki i kostkę, pokrój ziemniaki w piękne długie frytki.
  3. Pokrojone ziemniaki przepłucz w dużej misce z zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. W razie potrzeby – w zależności od ilości frytek – przepłucz ziemniaki na raty, za każdym razem zmieniając wodę.
  4. Dokładnie osusz ziemniaki na papierowym ręczniku.
  5. Przełóż osuszone ziemniaki do dużej miski. Skrop oliwą, dodaj pieprz i pimenton. Dokładnie wymieszaj dłońmi, tak by ziemniaki ładnie pokryły się przyprawami i rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw frytki do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut (grzałka górna i dolna przez pierwsze 15 minut, a następnie tylko górna grzałka).
  7. W tym czasie w głębokiej patelni podduś na oliwie tatsoi. Po kilku minutach dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pieprz i gorczycę rozgniecioną wcześniej w moździerzu.
  8. Duś warzywa jeszcze przez chwilę, aż pomidorki zmiękną. Na koniec dodaj rozgnieciony w moździerzu czerwony pieprz i wymieszaj.
  9. Pod koniec pieczenia frytek usmaż jajka sadzone (ZOBACZ). Dopraw je solą, pieprzem i pimentonem.
  10. Gotowe, gorące frytki przełóż na talerz. Oprósz je solą. Dodaj szynkę i jajka. Całość posyp rozgniecionym w moździerzu czerwonym pieprzem, pokruszoną papryczką chilli oraz listkami oregano.

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto

Frytki pieczone z jajkiem i prosciutto