Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy.

Dziś podrzucam pomysł na bardzo fajny puchaty omlet (a konkretnie frittatę), który zrobisz bez użycia kuchenki i piekarnika. Wystarczy airfryer, czyli beztłuszczowa frytkownica oraz mała głęboka patelnia (przeznaczona do używania w piekarniku) lub inne podobne żaroodporne naczynie o średnicy do 21 cm, do którego wlejesz masę jajeczną.

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy możesz przygotować z różnymi dodatkami. Parmezan, mozzarella lub dowolny inny ser, prosciutto, papryka, pomidory, groszek, cukinia, kwiaty cukinii, szczypiorek, zioła… Dorzuć, co chcesz!

Patelnię wykładam papierem do pieczenia, by łatwiej było wyjąć gorący omlet z frytkownicy.

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika.

Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 7 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 3 marynowane papryki, pokrojone
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • łyżeczka suszonego majeranku, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki łagodnej chilli w płatkach
  • łyżka ghee/masła klarowanego

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy – PRZEPIS:

  1. Wbij do miski jajka, wymieszaj trzepaczką. Dodaj do nich majeranek, pieprz i sól roztarte w moździerzu oraz płatki chilli, wymieszaj.
  2. Pokrój papryki na drobne kawałki i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
  3. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie (u mnie: o średnicy 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wrzuć do niej łyżkę ghee, wstaw do koszyka airfryera i nastaw airfryer na 1 minutę z temperaturą 160 stopni C. Tyle wystarczy, by ghee/masło całkiem się rozpuściło.
  4. Po minucie wyjmij koszyk z airfryera, rozprowadź rozpuszczone ghee/masło po dnie i wlej masę jajeczną. Wstaw ponownie do airfryera i piecz 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
  5. Po 10 minutach wyjmij koszyk z airfryera i przy pomocy silikonowej łopatki lekko ponaciskaj krawędzie omletu, pozwalając, by płynna masa jajeczna spod spodu wypłynęła na wierzch. Wstaw omlet ponownie do airfryera na 10 minut, gotowe!
  6. Tuż po wyjęciu z frytkownicy omlet jest bardzo puszysty i mocno wyrośnięty. Po kilku minutach lekko opada, ale i tak pozostaje grubaśny. Pycha!

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy

Omlet pieczony w beztłuszczowej frytkownicy