Tapioka z jajkiem i awokado.

Postulat na ten rok: niech ambitne śniadaniownie włączą tapiokę do menu! Tapioka – jednoskładnikowy brazylijski naleśnik ze skrobi z manioku – to mocny kandydat na hipsterskie śniadanie idealne. Smaży się lekko, łatwo, szybko i przyjemnie. Do tego – bez tłuszczu i bez dodatku cukru. Jest również wegański i bezglutenowy z natury, dzięki czemu stanowi doskonały punkt wyjścia do komponowania posiłków dla wielu dietetycznie wykluczonych. Wypełniasz naleśnik czym chcesz i pyszne śniadanie gotowe. Moja tapioka w hipsterskiej śniadaniowej wersji to naleśnik z awokado, musztardą, rukolą i jajecznicą. Wrócimy do tego pomysłu jeszcze niejeden raz.

Czytaj też:

Tapioka z jajkiem i awokado

Tapioka z jajkiem i awokado

Tapioka z jajkiem i awokado

Tapioka z jajkiem i awokado – SKŁADNIKI na 2 sztuki:

  • 300 g sproszkowanego i uwodnionego manioku – zobacz – to ilość w sam raz na patelnię o średnicy ok. 22 cm (ilość manioku każdorazowo warto dopasować do średnicy patelni, przy 18 cm średnicy patelni wystarczy ok. 120 g manioku na jeden naleśnik, a przy 22 cm średnicy  – ok. 150 g manioku na naleśnik)
  • 6 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 4-6 łyżeczek musztardy francuskiej (Maille)
  • 2 garście rukoli
  • awokado
  • płatki chilli
  • po pół łyżeczki czarnej gorczycy i pieprzu, roztartych w moździerzu
  • sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
  • ghee/masło do usmażenia jajecznicy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • różowy pieprz

Tapioka z jajkiem i awokado – PRZEPIS:

  1. Na suchą i średnio rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wsyp trochę uwodnionej skrobi z manioku (ok. 120-150 g na jeden naleśnik, w zależności od średnicy patelni). Szpatułką rozprowadź proszek na patelni, by utworzył równą warstwę. Nie uklepuj.
  2. Smaż niezbyt długo (ok. 2 minuty). Poruszaj patelnią, by sprawdzić stan naleśnika – powinien być zwarty i przesuwać się lekko po powierzchni patelni. Przerzuć lub przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowy naleśnik zdejmij na talerz. To samo powtórz z drugą porcją.
  3. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, rozgrzej na niej ghee lub masło i usmaż jajecznicę. Dopraw ją pieprzem, solą, gorczycą i płatkami chilli.
  4. Tapiokę posmaruj z jednej strony musztardą. Dodaj rukolę, porcję jajecznicy i kilka plasterków awokado, złóż na pół. Dodaj kilka pomidorków koktajlowych, odrobinę różowego pieprzu i gotowe!

Tapioka z jajkiem i awokado

Tapioka z jajkiem i awokado

Tapioka z jajkiem i awokado