TAPIOCA by Brasil on the plate.

TAPIOCA – co to jest?

Po pierwsze, słowo “tapioca” wywodzi się z języka brazylijskich Indian Tupi i oznacza “tapi” (chleb) + “oca” (dom). Brazylijska TAPIOCA to naleśnik / placek zrobiony wyłącznie ze skrobi z manioku. Tapioca, podobnie jak wiele innych potraw z manioku, to dziedzictwo Indian i jeden z podstawowych produktów spożywczych w północnej i północno-wschodniej części Brazylii. 

Po drugie, TAPIOCA by Brasil on the plate to mała przytulna restauracyjka z kuchnią brazylijską, która od 2 lat (czyli w czasie dla gastronomii wyjątkowo trudnym) działa w podstołecznym Mysiadle. Wystarczy machnąć się tylko ciut za Warszawę, by w knajpce prowadzonej przez Dorę i jej brazylijskiego męża Wagnera Nogueira spróbować autentycznych klasyków brazylijskiej kuchni, które mają ten dodatkowy plus, że w zdecydowanej większości są naturalnie bezglutenowe (tylko takich próbowaliśmy).

Dla nas grubaśny naleśnik z manioku to znakomity zamiennik pieczywa – jest niezwykle sycący, jednym spokojnie można się najeść, a możliwości w temacie łączenia tapioki z najróżniejszymi rodzajami nadzienia (na ostro i na słodko) są właściwie nieskończone. Poza tym, tapioca chłonie płyny z nadzienia jak gąbka, co dodatkowo wzbogaca jej smak.

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

Naleśniki z manioku – roślinne, bez glutenu, bez dodatku cukru, pyszne!

Główną gwiazdą menu i specjalnością lokalu jest przepyszna TAPIOCA czyli jednoskładnikowe (!) i w 100% roślinne (wegańskie) placki/naleśniki ze sproszkowanego i uwodnionego manioku, smażone bez dodatku tłuszczu ani cukru i nadziewane czym dusza zapragnie (warzywami, serem, mięsem, etc. – co kto lubi). Sproszkowany maniok wsypuje się na patelnię, rozprowadza przy pomocy łopatki po powierzchni (bez uklepywania), jako tako wygładza i… tyle. Wystarczy zaczekać kilka minut, by proszek z manioku skleił się pod wpływem ciepła średnio rozgrzanej patelni, przybierając postać naleśnika. Taki naleśnik przewraca się na drugą stronę, podpieka przez chwilę i gotowe; można nakładać farsz. Prócz tapioki, warto zamówić też doskonałe mandioca frita (frytki z manioku, chrupiące na zewnątrz i mięsiste w środku), pão de queijo (bułki serowe bez glutenu) i soki z egzotycznych owoców w całkiem szerokim wyborze.

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

Tapioca z duszonymi warzywami:

TAPIOCA by Brasil on the plate

Tapioca z serem, pomidorami i rukolą:

TAPIOCA by Brasil on the plate

Najprostsza tapioca z masłem:

TAPIOCA by Brasil on the plate

Mandioca frita:

TAPIOCA by Brasil on the plate

Pão de queijo:

TAPIOCA by Brasil on the plate

W ramach zimowej suplementacji witaminy C, której w naturalnej postaci nigdy za wiele, soki z caju i aceroli:

TAPIOCA by Brasil on the plate

Także tak: w Mysiadle zawsze świeci słońce, Dora nawija jak nakręcona, Wagner mistrzowsko smaży placki, a ja – żeby dorzucić coś od siebie – za kilka dni podrzucę przepis na naleśniki z manioku z farszem z bakłażana.

Gdzie: 

TAPIOCA by Brasil on the plate, ul. Geodetów 5, Mysiadło
Dora i Wagner Nogueira
(możesz zjeść na miejscu albo zamówić dostawę do domu)

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate

TAPIOCA by Brasil on the plate