Taberna Teca – doskonała enoteka w Walencji.
Taberna Teca – enoteka i restauracja w jednym
Jeżeli istnieje enoteka idealna, to jest właśnie takie miejsce. Bardzo fajny klimat, bezpretensjonalne, ciepłe, nieco oldschoolowe wnętrze, profesjonalna, otwarta i niezwykle przyjazna obsługa, wspaniały wybór win (co najmniej 30% karty to wina naturalne), ambitna kuchnia i doskonałe lokalne sezonowe jedzenie, nic tylko wracać, więc… wróciliśmy dwa razy. Nasze szczęście, że Teca działa w Extramurs, a my mieszkaliśmy niedaleko, w dzielnicy Eixample. Taberna Teca polecił nam Jorne, zaprzyjaźniony sommelier znakomitej restauracji La Salita w Walencji, o której więcej pisaliśmy w tym wpisie. Mówił, że koniecznie musimy tu wpaść i miał rację. Nie dość, że było warto, to przy najbliższej okazji warto będzie to powtórzyć.
Widać tu wielką pasję do win, nie tylko hiszpańskich, choć hiszpańskie regiony z oczywistych względów królują i na półkach, i w kieliszkach. W ofercie znajdziesz również między innymi butelki z Portugalii, Włoch, Gruzji, Francji, Słowenii, Chorwacji, Chile, Niemiec i Austrii. Jeżeli chodzi o Hiszpanię, z jednej strony mamy tu bogaty wybór sherry (w tym np. Palo Cortado na kieliszki), a z drugiej winiarskie perełki z Balearów i Kanarów. Jest w czym wybierać.
Zamówiliśmy:
- Burrata 200 g con pesto de tomate seco, tomate confitados, piñones, polvo de olivas negra y rucola – burrata z pesto z suszonych pomidorów, pomidorem konfitowanym, orzeszkami piniowymi, pudrem z czarnych oliwek i rukolą
- Alcachofas a la Plancha x 2 – proste smażone karczochy, tak pyszne, że zamówiliśmy drugą porcję, choć wcale nie byliśmy aż tak głodni, w Walencji to standard :)
- Revuelto de Morcilla de Burgos con cebolla caramelizada – jajecznica z kaszanką z Burgos i karmelizowaną cebulą
- Ensalada de Tomate de temporada con Ventresca de Atún – sałatka z pomidorów i tuńczyka
- Quesos Españoles Artesanos de leche cruda (vaca, oveja y cabra) acompañado de una mermelada casera – zestaw rzemieślniczych hiszpańskich serów z domową konfiturą brzoskwiniową
- Esgarraet con mojama – pieczona czerwona papryka z solonym dorszem i mojamą (czyli suszonym i solonym tuńczykiem)
Plus wina:
- Tanuki Bob 2020 (blend Garnacha, Syrah), Majorka – znakomite, uniwersalne gastronomicznie, więcej tutaj
- Alberto Pedron 2020 Lluvia (blend Bobal, Garnacha, Royal), Walencja – pyszne solo
- Supernova Moll 2021 Ca’n Verdura Viticultors (100% Moll), Majorka – warto spróbować, by zyskać pewność, że Supernova Mantonegro z tej samej winnicy to nieporównanie lepszy wybór
Taberna Teca, podobnie jak Casa Montaña, to jeden z tych adresów w Walencji, których po prostu nie wypada pominąć. Świetne wina, pyszne jedzonka, jakość sama w sobie. I bardzo dobra relacja jakości do ceny. Polecamy z czystym sumieniem, mogą Państwo wbijać bez stresu.
PS. Taberna Teca sąsiaduje ścianę w ścianę z Distinto, z którym tworzy niemalże jeden lokal (ten sam właściciel, ta sama filozofia, wspólna kuchnia, wspólny ogródek, te same wina, może w trochę mniejszym wyborze). Pewnego popołudnia zrobiliśmy sobie w Distinto winny przystanek od zwiedzania Walencji – przy pomarańczowej Temide 2020 od Luca Bernasconi (100% Malvasia).