Tanuki Bob 2020 4Kilos – wino z Balearów.

Tanuki Bob 2020 4Kilos Vi de la Terra de Mallorca

Ibiza i Majorka to nie tylko rozrywka niskiej jakości w zalanych turystami kurortach, ale też godne uwagi fajne wyspiarskie wina, których wciąż próżno szukać na polskim rynku. Aż 75% winiarskiej produkcji Balearów to wina czerwone, dlatego zaczynamy od Tanuki Bob z 4Kilos Vinícola.

Tanuki Bob 2020 stanowi efekt współpracy pomiędzy producentem 4Kilos Vinícola z Majorki (Vi de la terra Mallorca) a Amadip Esment, organizacją wsparcia dla osób niepełnosprawnych umysłowo i ich rodzin, które angażują się w produkcję wina. 

Winnicę 4Kilos założyli w roku 2006 Francesc Grimalt, były winemaker Ànima Negra (również z Majorki) znany m.in. z działań na rzecz odtworzenia upraw lokalnego szczepu Callet, uznawanego za jedną z najważniejszych miejscowych odmian, oraz muzyk Sergio Caballero, będący także współzałożycielem i dyrektorem festiwalu muzycznego Sonar. Pierwszy rocznik spod szyldu 4Kilos winifikowany był z użyciem chłodziarki do produkcji mleka (!). Dziś 4Kilos wytwarza wina z gron pochodzących zarówno z północy, jak i z południa Majorki, wśród których pojawiają się niektóre odmiany międzynarodowe (m.in. Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon), ale przede wszystkim lokalne (np. Manto Negro, Callet, Fogoneu). 4Kilos produkuje wina w Felanitx, w sercu Majorki. Winnice są certyfikowane jako organiczne i prowadzone z poszanowaniem reguł zrównoważonego rolnictwa przyjaznego środowisku. 4Kilos dba o zachowanie bioróżnorodności, a procesy uprawy winorośli i przetwarzania owoców spełniają standardy produkcji nisko interwencyjnej. Winiarnia mieści się w przebudowanej farmie owiec, winifikacja następuje w stalowych kadziach fermentacyjnych i dużych otwartych dębowych beczkach (foudres). Nazwa 4Kilos nawiązuje do pierwszej wspólnej winiarskiej inwestycji ojców założycieli 4Kilos (Grimalt & Caballero), wyrażonej w kwocie 4 milionów peset, czyli w dawnej hiszpańskiej walucie obowiązującej do czasu wprowadzenia EUR w roku 2002. 

Widoczny na etykiecie Tanuki to azjatycki jenot, zwierzak beztroski, rozrywkowy i psotny, którego wizerunek świetnie oddaje intencje twórców wina co do zawartości butelki. Tanuki Bob 2020 powstaje jako blend dwu czerwonych odmian, Manto Negro i Syrah, z gron z działki położonej na wysokości 150 m, o gliniastej glebie bogatej w tlenek żelaza, obsadzonej winoroślami i starymi drzewami karobowymi.

Po ręcznym zbiorze i selekcji, całe grona bez odszypułkowywania macerują przez 20-25 dni w foudres z francuskiego dębu o pojemności 4000 litrów i przechodzą fermentację półwęglową (semi-carbonic). Dalej, wino spędza 9 miesięcy w tych samych foudres, gdzie przechodzi spontaniczną fermentację malolaktyczną, po czym dojrzewa kolejnych 9 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej i 6 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Efekt? W aromacie dojrzała czerwona porzeczka, poziomki, lukrecja i dzikie zioła. W smaku ujmująco świeże, wyraziście owocowe, z mocną nutą lukrecji i czerwonej porzeczki. Delikatne, okrągłe taniny i orzeźwiający mineralny finisz. Subtelna Majorka z charakterem. Przepyszne! I pasuje do wszystkiego.

Nazwa: Tanuki Bob 2020 | 4KILOS
Kraj: Hiszpania, Islas Baleares
Region: Mallorca, Vi de la terra Mallorca
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 90% Manto Negro, 10% Syrah
Moc: 13%
Producent: kooperacja 4Kilos (Francesc Grimalt) i Amadip Esment
Wino kupiliśmy i wypiliśmy w Taberna Teca w Walencji

Tanuki Bob 2020 4Kilos Vi de la Terra de Mallorca

Tanuki Bob 2020 4Kilos - Vi de la Terra de Mallorca

Tanuki Bob 2020 4Kilos - Vi de la Terra de Mallorca

Tanuki Bob 2020 4Kilos - Vi de la Terra de Mallorca