Nerkownik z pistacjami.
Co takiego jest w nerkownikach, czyli wegańskich (bez)sernikach z nerkowców, że popyt na nie nie chce przeminąć? Są pyszne, to oczywiste, a do tego naturalnie bezglutenowe i wegańskie, czyli w 100% roślinne. Przy odrobinie staranności mogą również nie zawierać nawet grama cukru.
Nerkownik jest pełen orzechów, więc nie jest niskokaloryczny, dlatego najlepiej robić go w małej formie/tortownicy i serwować w niewielkich porcjach. Sernik z mojego przepisu wymaga formy o średnicy ok. 17-18 cm, a gotowy możesz przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta z nerkowców.
Nerkownik z pistacjami na spodzie z daktyli i kokosa – SKŁADNIKI:
Z podanych proporcji otrzymasz 8 sporych porcji ciasta. Używam formy silikonowej o średnicy 17 cm
Spód
- około 16 dużych świeżych daktyli izraelskich Medjool (=ok. 320 – 350 g, waga po wypestkowaniu)
- szklanka wiórków kokosowych (o poj. 200 ml)
Masa sernikowa
- ok. 300 g nerkowców
- 2-3 limonki (na sok)
- 160 g czystego mleka kokosowego o zawartości nie mniej niż 60% kokosa
- płaska łyżka erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier lub ksylitol
Dekoracja
- ok. 80 g posiekanych pistacji, niesolonych i nieprażonych
Nerkownik z pistacjami na spodzie z daktyli i kokosa – PRZEPIS:
- Zalej nerkowce wodą mineralną, przykryj i odstaw na godzinę.
- Przygotuj spód nerkownika: wypestkowane świeże daktyle zagnieć w misce z wiórkami kokosowymi tak, by utworzyły elastyczną kulę ciasta. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je wcześniej przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód nerkownika do formy, np. do tortownicy wyłożonej pergaminem lub folią spożywczą, rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
- Odsączone z wody nerkowce, słodzidło (opcjonalnie), mleko kokosowe i sok z limonek zblenduj w blenderze na krem. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle Led II, który możesz zamówić tutaj.
- Przełóż masę do formy, wygładź wierzch przy pomocy silikonowej szpatułki i udekoruj posiekanymi pistacjami (lub innymi orzechami).
- Wstaw na noc do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce do 5 dni.
Wegańskie serniki z nerkowców wymagają mocarnego blendera wysokoobrotowego, takiego jak używany przeze mnie od lat blender molekularny RONIC ZYLE LED II, który uważam za bezwzględnie najlepszy blender dla weganina.